Lounais-Häme

Oppiminen siirtyy nettiin

Koulujen opetussuunnitelman syksyinen muutos lisää digitaalisen oppimateriaalin käyttöä kouluissa. Koodaamisen perusteita opetellaan nyt valtakunnallisesti peruskoulun toiselta luokalta lähtien ja tietokoneet sekä tablettilaitteet ovat mukana opetuksessa kaikilla ikäluokilla. Kaiken huipuksi ylioppilaskokeita aletaan suorittaa osin sähköisesti jo tänä syksynä. Oppiminen tapahtuu monelta osin entistä enemmän erilaisten päätelaitteiden ääressä.
Käänne näkyy myös sähköisen oppimateriaalin myynnissä. Forssalainen e-Oppi oy lähes tuplasi liikevaihtonsa tällä toimintakaudella verrattuna edelliseen. Liikevaihto kasvoi noin 430 000 euroon viime kauden noin 250 000 eurosta. Liiketoiminnan tulos jäi kuitenkin edelleen noin 37 000 euroa ja liikevoitto lähes kahdeksan prosenttia miinukselle. Parannusta oli tosin edelliseen kauteen, jolloin liikevoitto oli melkein 72 prosenttia pakkasen puolella.
Forssan yhteislyseon rehtori ja vuonna 2011 perustetun e-Opin toimitusjohtaja Simo Veistola uskoo tuloksen edelleen tällä kaudella kaksinkertaistuvan. Kolmisen vuotta sähköistä opetusmateriaalia kaupanneen yrityksen menestyksen salaisuus on hänen mukaansa ainutlaatuisessa konseptissa.
– Meillä on ollut kymmeniä kirjoja myynnissä iBook Storessa ja Elisan verkkokaupassa, mutta se kauppa ei ole suurta. Opettajat selvästi haluavat muokattavan ja vuorovaikutteisen kirjan, Veistola kertoo.
Pääasialliseksi yhteistyökumppaniksi valikoitui lopulta Jyväskylän yliopisto. Siellä kehitetty julkinen Peda.net -alusta tarjoaa teknologian, jonka ansiosta sähköiset kirjat ovat täysin muokattavia ja vuorovaikutteisia.
Varsinaisen sähköisen kirjan lisäksi pakettiin kuuluvat verkon välityksellä ratkottavat tehtävät, jotka opettaja näkee heti niiden sähköisen palauttamisen jälkeen. Sovelluksessa on mahdollista käydä reaaliaikaista ryhmä- ja parikeskustelua sosiaalisesta mediasta tutuilla chatti- ja foorumiperiaatteilla.
Kiinnostava lisä e-Oppi-kirjoissa on se, että opettaja voi muokata materiaalia paikallisiin tarpeisiin sopivaksi. Hän voi tuunata kirjaa lisäämällä videoita, kuvia, tekstiä ja huomioita sekä tietysti muuttamalla tehtäviä tarpeen mukaan. Vähän kuin blogia päivittäisi. 
– Kuhalan yläkoulussa muun muassa fysiikan opettajat ovat itse päivittäneet meidän kirjan heille sopivaksi. Tiedon muuttuessa päivitettyjä versioita kirjoista tulee meiltäkin, kertoo Veistola.
Oppilaan näkemä versio kirjasta on siis hänen opettajansa hallinnoima ja muokkaama. Oikeuden kirjojen käyttämiseen voivat hankkia kunnat, koulut tai yksittäiset opettajat. Peruskoululaisille kirjat ovat koulun kustantamia, ja lukiolaisillekin sähköinen kirjaversio maksaa noin puolet painettua vähemmän. 
Sähköisiä kirjoja on saatavilla lähes kaikista aineista yläkouluikäisille ja lukiolaisille. Ala-asteen oppilaille on julkaistu sähköisenä kirjoja muutamasta aineesta. Kaikille oppilailleen kaikki e-Opin kirjat ostaneita oppilaitoksia on nyt Suomessa toistasataa.
– Kasvu on ollut hitaampaa kuin olemme odottaneet. Syitä ovat olleet laitekanta, langaton verkko ja opettajien valmius, mutta parissa vuodessa on jo tapahtunut suuri harppaus, sanoo Veistola.
E-Oppi on keväästä lähtien myynyt oppikirjoja kunnille valmiiksi kilpailutettuina Edustore-jakelukanavan kautta. Kanavaa hyödyntää tällä hetkellä noin 40 prosenttia kunnista. Tämän ohella yritys tähtää myös pidemmälle. Se on vuoden alusta ollut mukana Active Learning Alliance -nimisessä opetusalalla toimivien yritysten yhteenliittymässä. Ryhmän ajatuksena on testata ja tarjota oppilaitoksille paketoituja ja räätälöityjä ratkaisuja opetuksen järjestämiseen. E-Oppi on porukassa ainoa oppikirjoja tuottava yritys, ja sillä on seurana Samsungin kaltaisia toimijoita.
Yhteistyö onkin herättänyt jo mielenkiintoa myös Suomen rajojen ulkopuolella.
– Yhteenliittymä aloittaa toimintansa kehittämällä ratkaisuja erityisesti kotimaisille opetusalan toimijoille, mutta suuren kiinnostuksen vuoksi tavoitteenamme on jo loppuvuodesta lähteä mukaan myös koulutusvientiin, kertoi Samsungin Head of IM & Telecom Antti Holopainen keväällä. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti