Lounais-Häme Forssa

Oppisopimuskoulutuksen suosio on kasvussa – Erityisen suosittu työvoimapulaa potevilla aloilla

Oppisopimuskoulutuksen suosio on kasvussa. Parhaimmillaan oppisopimuskoulutus hyödyttää niin opiskelijaa, työnantajaa kuin oppilaitostakin.
Veera Saarinen valmistuu pian merkonomiksi Forssan ammatti-instituutista. Hän on suorittanut puolet tutkinnostaan oppisopimuksella. Kuva: Tapio Tuomela
Veera Saarinen valmistuu pian merkonomiksi Forssan ammatti-instituutista. Hän on suorittanut puolet tutkinnostaan oppisopimuksella. Kuva: Tapio Tuomela

Vuonna 2017 oppisopimuskoulutukseen osallistui Suomessa liki 53 000 opiskelijaa. Osallistujia oli neljä prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo Tilastokeskus.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelevien määrä on lisääntynyt myös Forssan ammatti-instituutissa vuosittain. Vuonna 2018 FAI:ssa oppisopimuskoulutuksessa opiskeli yhteensä 552 opiskelijaa.

– Oppisopimuksella palkkaamista on tehty viime vuonna voimaan tulleella lakimuutoksella joustavammaksi. Nyt nuoret voivat työllistyä oppisopimuksella esimerkiksi vain kesän ajaksi, selventää Forssan ammatti-instituutin koulutusasiantuntija Taina Sipilä.

Oppisopimuskoulutus on työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän.

– Ammatillisen koulutuksen tarkoitus on kouluttaa alalle sopivia ammattilaisia. Työelämän kanssa tehty yhteistyö takaa paremmin sen, että työelämään saadaan alalle sopivia ja alasta innostuneita tekijöitä, FAI:n liiketoiminnan opettaja Marketta Inna sanoo.

Oppisopimuskoulutus on vanha ja perinteinen tapa oppia ammattiin ja vahvistaa omaa osaamista. Oppisopimustyöpaikalla suoritetaan usein näyttö ja sen myötä opinnot etenevät sujuvasti.

– Kesän aikana tehty oppisopimustyö vie tutkintoa eteenpäin, vaikka tutkinnosta suorittaisikin oppisopimuksella vain pienen osan, Inna ja Sipilä kertovat.

Samalla opiskelija kartuttaa käytännön työelämäkokemusta ja saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Punkalaitumelainen Veera Saarinen on juuri valmistumassa merkonomiksi. Hän opiskeli puolet tutkinnostaan tavanomaisessa lähiopetuksessa ja puolet oppisopimuskoulutuksessa.

– Oppisopimuskoulutus on ollut minulle todella hyvä juttu. Oppisopimuspaikkani on lähempänä kotiani kuin koulu, eikä minun enää tarvitse kulkea Forssaan niin usein.

Saarinen pääsi oppisopimuskoulutukseen Punkalaitumen K-Supermarketiin. Siellä hän sanoo oppineensa myös paljon sellaista, mitä koulun penkillä ei luultavasti olisi oppinut.

– Pelkkä koulunpenkillä istuminen ja kuunteleminen ei ole minun juttuni. Opin parhaiten, kun pääsen itse tekemään, Saarinen kertoo.

Inna ja Sipilä kehuvat molemmat oppisopimuskoulutuksen tarjoamia mahdollisuuksia niin opiskelijalle kuin työnantajallekin.

– Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijan osaaminen kertyy. Työnantajat taas hyötyvät siinä, että opiskelijan oppisopimuskoulutuksessa puheeksi nousevat monet sellaiset asiat, jotka eivät ilman opiskelijaa tulisi esille.

Yrityksille, jotka ottavat perustutkintoa suorittavan opiskelijan oppisopimuksella töihin, saavat myös koulutuskorvausta.

Yleensä oppisopimuksella työllistyvä opiskelija on myös alaansa hyvin orientoitunut.

– Oppisopimuskoulutuksessa tarvittavaa asennetta löytyy varmasti sopimuksen molemmin puolin, Inna sanoo.

Myös oppilaitokselle on hyötyä siitä, että opiskelijat menevät työpaikoille opiskelemaan.

– Tekemällä yhteistyötä yritysten kanssa tiedämme paremmin, mitä työelämässä on meneillään ja minkälaista osaamista siellä tarvitaan.

 

Oppisopimuskoulutus sopii kaikille aloille.

Erityisesti alat, joilla on työvoimapulaa, ovat olleet oppisopimuskoulutusten suhteen aktiivisia.

– Kaupan ala tarvitsee jatkuvasti lisää osaajia ja tekniikan alan työvoimapulaa pyritään paikkamaan oppisopimuksella töihin otettavilla opiskelijoilla, Inna kertoo.

FAI:ssa suosituimpia tutkintoja oppisopimuskoulutuksella suoritettavaksi ovat elintarvikealan ja liiketalouden perustutkinto. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic