Lounais-Häme

Oppisopimusviikolla avataan työelämässä oppimista 120 tapahtumassa, Forssassa vastaa Ohjaamo

Forssan Ohjaamossa tietoa jaetaan torstaina ja perjantaina
Tuukka Ali-Jaakkola työskentelee sorvarina oppisopimuksella Pajakallio oy:ssä Jokioisilla. Kuvituskuva.

Mitä on uudistunut ammatillinen koulutus ja oppisopimuskoulutus?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan tällä viikolla, kun vietetään valtakunnallista oppisopimusviikkoa. Viikon teemana on tulevaisuuden työ, taidot ja talentit.

Viikon tavoitteena on kertoa uusista työelämässä oppimisen mahdollisuuksista ja luoda uutta pohjaa ammatillisten oppilaitosten ja työelämän entistä syvällisemmälle yhteistyölle.

Viikon aikana järjestetään yli 120 oppisopimukseen liittyvää tapahtumaa. Ne löytyvät osoitteesta oppisopimus.fi./oppisopimusviikko.

Esimerkiksi Forssan Ohjaamossa kerrotaan torstaina ja perjantaina mitä kaikkea oppisopimus voi tarkoittaa. Ohjaamo-asiantuntija Päivi Äyhönen vastaa kysymyksiin torstaina ja perjantaina kello 13–15.

Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan yritysten kokemukset yhteistyöstä ovat valtaosin positiivisia.

– Oppisopimus on hyvä työkalu kouluttaa osaavaa työvoimaa. Sen mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Kun oppisopimusta käyttää, saa opetettua työntekijälle juuri sellaisia asioita kuin yritys tarvitsee, Pentikäinen perustelee.

Pienimmistä yrityksistä vain noin joka viides tekee yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Yli kymmenen henkeä työllistävistä jopa 60 prosenttia tekee yhteistyötä.

– Ne, jotka tekevät, ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä yhteistyöhön, Pentikäinen lisää.

Erilaiset työelämässä oppimisen muodot, kuten oppi- ja koulutussopimus, antavat työnantajille vaihtoehtoja henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja rekrytointiin. Opiskelija pääsee oppimaan käytännönläheisemmin ja joustavammin sekä työnantajat saavat omiin tarpeisiin vastaavia osaajia.

Oppisopimusviikon suojelijana toimii opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja yhteistyökumppaneina muun muassa Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Yrittäjät, Suomen oppisopimusosaajat ry, Oppisopimuskummit ja Ohjaamot.

Teemaviikko järjestetään samaan aikaan Euroopan Unionin European Vocational Skills Weekin kanssa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic