Lounais-Häme

Ortodoksipiispat ehtoollisyhteyden katkeamisesta: Surullista ja erittäin valitettavaa

Helsinki
16.10.2018, 13:59

Kotimaa

Suomen ortodoksinen piispainkokous pitää ehtoollisyhteyden katkeamista Venäjän patriarkaattiin yksipuolisena, surullisena ja erittäin valitettavana.
Moskovan ortodoksikirkko katkaisi välit Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin sen jälkeen, kun Konstantinopolin patriarkaatti päätti myöntää Ukrainan ortodoksikirkolle itsenäisen aseman. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena kirkkona Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin.
Suhteiden katkeaminen tarkoittaa, etteivät Moskovan partriarkaatin ja Konstantinopolin patriarkaatin kirkkojen papit voi toimittaa yhdessä jumalanpalveluksia. Niin ikään patriarkaattien maallikot eivät voi käydä ehtoollisella toisen patriarkaatin kirkoissa.
Piispainkokous korostaa kannanotossaan, ettei ehtoollisyhteyden katkaiseminen vaikuta Suomen ortodoksisen kirkon venäjänkielisten jäsenten kirkolliseen elämään Suomessa.
– Venäjän ortodoksisen kirkon päätös vaikuttaa silti välillisesti Suomen ortodoksisen kirkon elämään, sillä kirkollamme on perinteisesti ollut tiiviit yhteydet rajan taakse.
Ehtoollisyhteyden katkeaminen ei ole ennenkuulumatonta, sillä vastaavaa on tapahtunut aiemminkin, viimeksi vuonna 1996.
– Toivomme, että patriarkaatit ratkaisisivat asian keskinäisissä neuvotteluissa ja että suhteet normalisoituisivat joka taholle mahdollisimman pian.
Piispat toivovat myös, että kulttuurinen yhteistyö ja sellainen toiminta, joka ei suoraan liity liturgiseen elämään, voisi edelleen jatkua Venäjän ortodoksisen kirkon ja sen jäsenten kanssa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic