Lounais-Häme

Osa asukkaista vaatii ympäristölupaa

Joukko humppilalaisia ja urjalalaisia vaatii, että Humppilan ja Urjalan kuntien tulee vaatia Voimamylly oy:ltä ympäristölupaa ennen rakennuslupahakemusten käsittelyä.

Huomautuksensa esittäneet asukkaat toivat julki vaatimuksensa ympäristöluvasta kunnille samalla, kun ilmoittivat kielteisen kantansa tuulivoimayhtiön rakennuslupahakemusten johdosta.

Kirjelmöitsijöiden yhdyshenkilönä toimiva Humppilan kesäasukas Sinikka Jalasjoki kertoo, että vaatimuksen on allekirjoittanut nelisenkymmentä asukasta.

Allekirjoittajat toteavat, että Voimamyllyn viime vuonna valmistuneen meluselvityksen liitteiden mukaan Humppilan puolelle suunnitelluista yhdeksästä voimalasta yhtiö joutuisi rajoittamaan kaikkiaan viiden voimalan yöaikaista melua.

Saman melumallinnuksen mukaan Urjalassa jouduttaisiin käyntiä rajoittamaan kaikkien kuuden voimalan osalta. Voimaloita vaimennettaisiin ajamalla niitä niin sanottuja melumoodeja käyttäen.

Jalasjoki ihmettelee, miksi pitää rakentaa niin isoja voimaloita, että niitä pitää vaimentaa tai jopa pysäyttää.

-Tämä on ihan väärä paikka tuulipuistolle, hän näkee.

Valittajien mukaan on selvää, että liiallisen melun ja muiden haittojen estäminen tuulivoimayhtiön vapaaehtoisuuden perusteella ei käytännössä toimi. Ympäristöluvassa yhtiölle tulee heidän mielestään antaa määräykset haittojen seurannasta ja ehkäisystä sekä säännöllisistä melumittauksista.

-Tuulivoimayhtiöt ovat tavallisesti hyvin haluttomia suorittamaan melumittauksia asukkaiden valittaessa melusta. Valvonta kuuluu kunnalle ja haitan selvittämiseksi kunta joutuu itse maksamaan kalliit melumittaukset, jos ympäristölupaa ei ole. Ympäristölupa suojaa kuntalaisia liiallisten melupäästöjen aiheuttamilta terveyshaitoilta sekä estää kuntaa saamasta maksettavaksi ylimääräisiä kustannuksia tuulivoimayhtiön toiminnasta, asukkaat arvioivat tiedotteessaan.

Urjalan kunnan rakennustarkastaja Hannu Kopola sanoo käyvänsä kaikki huomautukset läpi ja tutkivansa vielä lakikirjoja, mutta tältä istumalta hän ei näe tarvetta ympäristöluvalle.

-Nyrkkisääntö näissä on, että kun tuulipuisto sijaitsee osayleiskaava-alueella, sen yhteydessä tutkitaan ympäristöasiat. Näin en usko erillisen ympäristöluvan tarpeeseen, Kopola toteaa.

Humppilan ja Urjalan tuulivoimakaavoista on tehty valitukset Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. Päätöksistä saa valittaa edelleen KHO:een. Jalasjoen mukaan päätös hallinto-oikeudesta on tulossa kuluvan vuoden aikana. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti