Lounais-Häme

Osa demokraateista vaatii virkaatekevää oikeusministeriä Whitakeria jääväämään itsensä Venäjä-tutkinnasta

Washington
08.11.2018, 02:32

Ulkomaat

Yhdysvalloissa demokraatit ovat huolissaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtaman Venäjä-tutkinnan kohtalosta sen jälkeen, kun oikeusministeri Jeff Sessions erosi. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.
Sessions ilmoitti pyytäneensä eroa tehtävästään presidentti Donald Trumpin pyynnöstä.
Demokraattisenaattori Bernie Sanders sanoo Guardianin haastattelussa olevan ehdotonta, että Muellerin tutkinnan annetaan jatkua häiriöttömästi. Jos tutkinta ei jatku, se saattaa Sandersin mukaan olla oikeuden estämisestä, joka on virkarikos.
– Toivon, että Trump on tarpeeksi viisas ymmärtääkseen sen.
Sandersin mukaan Trump rakastaa median kanssa leikkimistä. Sandersin mukaan Trump halusi Sessionsin erottamisella vaihtaa median puheenaihetta, sillä mediassa on kirjoitettu välivaalien olleen Trumpille häviö.
Edustajainhuoneen demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi puolestaan vaatii, että Trumpin nimittämä virkaatekevä oikeusministeri Matthew Whitaker jäävää itsensä tutkinnasta. Hänen mukaansa Sessionsin erottamista ei voi tulkita muutoin kuin Trumpin julkeana yrityksensä sabotoida ja lopettaa Muellerin tutkinta.
– Kongressin on ryhdyttävä välittömiin toimiin suojellakseen tutkinnan laillisuusperiaatetta ja loukkaamattomuutta, Pelosi sanoo.
Myös senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer vaatii Whitakeria jääväämään itsensä, sillä Whitaker on aiemmin puhunut Muellerin tutkinnan rahoituksen leikkaamisen ja tutkinnan rajoittamisen puolesta.

”Whitakerin tultava senaatin oikeuskomitean eteen”

Kalifornian demokraattisenaattori Diane Feinstein sanoo, että Sessionsin erottamisen jälkeen on selvää, että Trump tekee mitä vain sabotoidakseen Muellerin tutkintaa. Feinstein on yksi senaatin oikeuskomitean tärkeimmistä demokraateista.
Feinsteinin mukaan kenenkään, joka ei ole saanut senaatin vahvistusta, ei pitäisi olla vastuussa tutkinnasta, etenkään Whitakerin, joka on julkisesti kritisoinut Muellerin työtä.
Hänen mukaansa Whitakerin pitää tulla senaatin oikeuskomitean eteen ja sitouduttava siihen, ettei sekaannu tutkintaan. Feinsteinin mukaan tähän kuuluu myös se, ettei Whitaker tee tutkintaan rajoituksia tai vaihda henkilökuntaa.
– Erikoissyyttäjän työ on erittäin tärkeää. Siihen ei saa koskea, eikä sitä saa muuttaa millään tavalla, Feinstein sanoo.
Mueller johtaa tutkintaa, jossa selvitetään Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Tutkinnassa selvitetään sitä, juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa ja onko Trump estänyt oikeutta.

https://www.theguardian.com/us-news/live/2018/nov/07/midterm-elections-democrats-trump-republicans-house-latest-live

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti