Lounais-Häme Hämeenlinna

Osa vanhentuneista ajokorteista on yhä voimassa – Ritva Aaltonen koki kuitenkin pankkireissullaan yllätyksen

Ritva Aaltonen ihmettelee, miksi vanhentuneiden ajokorttien voimassaolon pidentämisestä ei tiedoteta nykyistä paremmin.
Hämeenlinnalaiselle Ritva Aaltoselle on tuottanut vaikeuksia vanhentunut ajokortti, minkä pitäisi kuitenkin olla vielä voimassa. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnalaiselle Ritva Aaltoselle on tuottanut vaikeuksia vanhentunut ajokortti, minkä pitäisi kuitenkin olla vielä voimassa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalainen Ritva Aaltonen oli kuullut radiosta, että vanhentunut ajokortti on yhä voimassa koronaviruksen vuoksi. Hän koki kuitenkin yllätyksen käydessään nostamassa rahaa pankin toimipisteeltä vanhentuneella ajokortillaan.

Pankkivirkailija ei ollut tietoinen asiasta, joten rahat jäivät saamatta.

Aaltonen käyttää normaalisti pankkiautomaattia, mutta hänen lähiautomaattinsa oli ollut poissa käytöstä muutaman päivän.

– Kyllä tämä ihmetyttää ja harmittaa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedotti toukokuun lopussa, että ajokorttien voimassaoloa jatketaan EU-asetuksessa säädettyjen väliaikaisten poikkeusten mukaisesti. Helmikuun ja elokuun välisenä aikana vanhentunut ajokortti on voimassa vielä seuraavat seitsemän kuukautta päättymispäivästä lähtien.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin palvelukokonaisuuden päällikkö Max Fogdell kertoo viraston lähettävän kirjeen kaikille, joiden ajokortti vanhenee asetuksen määräämänä aikana. Ajokorttien voimassaolosta ei ole tarkoitus tiedottaa sitä laajemmin.

EU-asetuksen tuoma poikkeus ajokorttien voimassaolosta on valmisteltu yhteistyössä poliisin kanssa. Ajokorttia käytetään usein ajo-oikeuden todistamisen lisäksi myös monissa palveluissa henkilöllisyyden tunnistamisessa.

Fogdell ei halua ottaa tarkemmin kantaa siihen, hyväksyvätkö palvelut poikkeuksen alaisen vanhentuneen ajokortin.

– Ajokorttia voidaan käyttää monessa paikassa henkilöllisyystodistuksena, mutta sen hyväksyminen riippuu lopulta siitä tahosta, joka on vastuussa henkilön tunnistamisesta.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luodon mukaan yhdistyksen korviin ei ole kantautunut tietoa siitä, että ajokortin pidennetty voimassaoloaika ja sitä koskeva epätietoisuus olisi tuottanut ongelmia asiakkaille.

Usein kaupanalan asiakkaiden ongelmat tulevat nopeasti yhdistyksen tietoon, mutta tästä asiasta palautetta ei ole tullut.

– Luulen myös, että ajokortin pidennetystä voimassaoloajasta ei olla niin tietoisia, Luoto lisää.

Fogdellin mukaan myöskään Traficomille ei ole kantautunut viestiä ongelmista vanhentuneen ajokortin käytöstä henkilöllisyystodistuksena.

Aaltonen otti yhteyttä tapahtuneen jälkeen poliisiin, jossa ei aluksi oltu tietoisia vanhentuneen ajokortin poikkeuksellisesta voimassaolosta. Poliisi puolestaan ohjasi Aaltosen soittamaan liikenne- ja viestintävirastoon.

Hänen mielestä asiasta ei selkeästi olla tarpeeksi tietoisia.

– Luulisin, etten ole ainoa, jolla kortti menee vanhaksi tänä aikana, Aaltonen kertoo.

Viime aikoina hän ei ole käynyt kaupungilla koronaviruksen takia.

Aaltoselle uuden kortin hankkiminen on tällä hetkellä erityisen hankalaa.HäSa

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic