Lounais-Häme

Osaamiskeskus on ylpeydenaihe

 

Terveydenhuollossa on totuttu muutoksiin, ja pitkän lääkärinuransa aikana Jarmo Ruohonen on huomannut, että muutoksia on itse asiassa tapahduttavakin tasaisin väliajoin.

Nyt sosiaali- ja terveyspalveluja remontoidaan valtakunnallisesti uuteen kuosiin perusteellisemmin kuin koskaan aikaisemmin.

-Forssan seudullahan on tehty paljon samansuuntaisia toimenpiteitä jo aiemmin. Perusterveydenhuollon ja peruserikoissairaanhoidon integraatio tehtiin etulinjassa vuonna 2001. Hyvinvointikuntayhtymä perustettiin 2014. Vasta nyt tämä integraatio tulee koko maahan lainsäädännön kautta, Ruohonen sanoo. 

Silti sote-uudistus järisyttää myös täällä meillä. Uusi lainsäädäntö edellyttää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden yhtiöittämistä. Päivystystä ja erikoissairaanhoitoa ollaan keskittämässä.

Nämä lakimuutokset vaikuttavat FSHKY:n toimintaan.

-FSHKY on toiminut hyvin ja olisimme mielellämme jatkossakin olleet nykyisen kaltaisena kokonaisuutena yksi palveluntuottajista, FSHKY:n perusterveydenhuollon palvelualuejohtaja sanoo.

-Kaiken toiminnan yhtiöittämisvaatimus yllätti. Se, samoin kuin lakimuutokset päivystyksen ja erikoissairaanhoidon keskittämisestä, aiheuttavat sen, ettei hykyn toimintaa pystytä kaikilta osin jatkamaan tällaisenaan.

Siksi Forssan seudulla puntaroidaan nyt, kurkotammeko palvelujen tuottamisessa maakunnallisen OmaHäme- vai yhteisyritysmallin puolelle.

-Niin OmaHämeessä kuin yhteisyritysmallissa on suunnitelmissa, että palvelut säilyisivät nykyisenkaltaisina seudulla. Uskon, että kummassakin mallissa pystytään tuottamaan seudulle varsin hyvät palvelut, mutta epävarmuustekijöitä on olemassa. Aikataulullisesti tulee ensin kuntien päätettäväksi se, toteutetaanko yhteisyrityksenä tuotettu terveydenhuollon osaulkoistus.

Miten palvelujen Forssan seudulla käy, se jää nähtäväksi. Harva asia tulee pikaisesti valmiiksi, ei myöskään sote-uudistus. Uuden lainsäädännön mukanaan tuomat rakenneuudistukset saadaan lopulliseen kuosiinsa vasta 2020-luvulla.

Ruohonen puolestaan seuraa jatkossa sote-uudistusta ja sen vaikutuksia terveyspalveluihin kansalaisen näkökulmasta. Hänen omassa elämässäänkin on tiedossa suuri muutos, sillä hän jää helmikuun alusta eläkkeelle.

-Työssänikin tulevien palvelujen suunnittelussa mukana ollessa on johtolankana ollut se, miten palvelut säilyvät seutukuntalaisten saavutettavissa. Säilytän tämän saman tarkastelun näkökulman eläkkeelläkin, Ruohonen sanoo.

-Takanani on pitkä työura, ja olen ollut työssä tiiviisti kiinni. Koen, että tämä omalta osaltani riittää. Nyt on aika siirtää viestikapula ja vastuu tehtävien hoidosta eteenpäin. Alkamassa on seuraava vaihe elämässä.

Ruohonen on tehnyt pääasiassa koko työuransa Lounais-Hämeessä. Vehmaalla syntynyt, Mynämäellä ylioppilaaksi kirjoittanut Ruohonen valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Kuopion yliopistosta 1977.

Ammatinvalinnan pohjana oli kiinnostus ihmisiä kohtaa, mutta erityisesti lääketiede alkoi kiinnostaa lukion loppupuolella.

-Kyseessä ei ollut koko nuoruusiän aikainen haave, vaan ajatus kirkaistui ja kiteytyi hiljalleen. Yleislääkäriksi halusin erikoistua tällä erikoistumisalalla olevan kokonaisvaltaisen ihmiskäsityksen vuoksi. Minua kiinnosti se, että yksilöä katsotaan kokonaisuutena, ei vain numeroina tai tutkimustuloksina.

Joululomalla vuonna 1976 Ruohonen tuli Forssan terveyskeskukseen työkeikalle. Seuraavana syksynä terveyskeskukseen tarvittiin sijaista. Ruohonen sai paikan, eikä hän enää lähtenytkään seudulta pois.

Aluksi Ruohonen toimi Jokioisilla ja Forssassa terveyskeskuslääkärinä. Vuonna 1991 hänestä tuli vuodeosastohoidon ylilääkäri. Vuonna 2001, kun FSTKY aloitti, Ruohosesta tuli perusterveydenhuollon johtava lääkäri. FSHKY:ssä titteliksi muuttui perusterveydenhuollon palvelualueen johtaja.

Uransa yhtenä kohokohtana Ruohonen pitää osaamiskeskuksen toiminnan käynnistymistä kuusi vuotta sitten.

Osaamiskeskus on moniammatillinen kuntoutumisyksikkö, joka auttaa ihmisiä kuntoutumaan vakavan sairaskohtauksen tai suuren leikkauksen jälkeen. Intensiivisellä kuntoutuksella on suuri merkitys toiminta- ja työkyvyn palautumisen kannalta.

-Välitön kuntoutus on tärkeää, jotta hoitotulos on mahdollisimman hyvä, Ruohonen sanoo.

Ruohonen on ylpeä osaamiskeskuksen asiantuntevasta tiimistä.

-Osaamiskeskuksen aloittaminen oli uutta tällä seudulla, eikä samankaltaista yksikköä ollut kovin monessa muussakaan paikassa. Osaamiskeskus edustaa edelleen modernia ajattelutapaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti