Lounais-Häme Forssan seutu

Osaavista putkiasentajista huutava pula Forssan seudulla – Eläkkeellä olevia "ammattiäijiäkin" on värvätty töihin

Ruuhkaisimpina aikoina on ollut todella vaikea saada kiireapua. Kun tekijöitä ei ole tarpeeksi, tilattujen töiden tekeminen voi viivästyä.
Osaaville putkiasentajille riittää töitä. Forssan LVI-Kulman LVI-asentaja Jere Järvinen kytkee käyttöveden talon putkistoon. Kuva: Tapio Tuomela
Osaaville putkiasentajille riittää töitä. Forssan LVI-Kulman LVI-asentaja Jere Järvinen kytkee käyttöveden talon putkistoon. Kuva: Tapio Tuomela

Osaavista putkiasentajista on Forssan seudulla paikoitellen huutava pula. Pula on niin kova, että töihin on jouduttu värväämään jopa eläköityneitä ammattilaisia. Pulan uskotaan kuitenkin olevan helpottumassa, sillä isoja rakennushankkeita on saatu valmiiksi esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja sieltä on vapautumassa osaavaa työvoimaa.

– Ammattitaitoisia putkiasentajia on vaikea löytää. Vaikka heitä valmistuukin ammattikouluista ja kurssikeskuksista, ammattitaito ja osaaminen syntyvät vasta pikkuhiljaa, kun tulee työkokemusta, sanoo toimitusjohtaja Jari Lehtovirta Forssan LVI-Kulma oy:stä.

Lehtovirran mukaan putkiasentajien työtilanne on aaltoliikettä, sillä välillä työtä on todella paljon ja välillä on hiljaista.

– Ruuhkaisimpina aikoina on ollut todella vaikea saada kiireapua. Kun tekijöitä ei ole tarpeeksi, tilattujen töiden tekeminen voi viivästyä.

Eläkkeelle jääneet eivät tule kovin hanakasti töihin

Lehtovirta kertoo, että alan firmoissa on myös soiteltu töihin jo eläkkeelle jääneitä ”ammattiäijiä”.

– Meidän yritykseemme eläköityneitä työntekijöitä ei ole kuitenkaan tullut töihin. Eläkkeelle jääneet eivät ole enää kovin hanakoita tulemaan takaisin töihin, Lehtovirta sanoo.

Forssan LVI-Kulmassa on töissä kymmenkunta putkiasentajaa.

– Olemme palkanneet parin viime vuoden aikana kaksi alalle valmistunutta nuorta ja yksi on työssä oppisopimuksella. On myös hyvä, että alalle opiskelevat nuoret käyvät työharjoittelussa opettelemassa alan töitä.

Isojen rakennuskohteiden valmistuminen helpottaa pulaa

Putkiasentajapula on tammelalaisen Vesinummela oy:n yrittäjän Timo Nummelan arvion mukaan helpottamassa.

– Haimme keväällä putkiasentajaa, mutta emme saaneet yhtään työhakemusta. Järjestimme syksyllä uuden haun, ja hakemuksia tuli kymmenen. Hakijat ovat myös potentiaalisia ja alansa osaavia.

Nummela uskoo, että työvoiman saatavuuden parantumisen syynä on ison kauppakeskuksen ja muutaman muun merkittävän rakennuskohteen valmistuminen pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

– Meillä on töissä kuusi putkiasentajaa enkä koe, että alalla olisi tällä hetkellä paha pula. Yrityksemme alaan kuuluu myös rakennuspuoli, ja putkiasentajia kovempi pula on ammattitaitoisista rappareista.

TE-toimisto ja yritykset hakevat ratkaisua

Hämeen TE-toimiston näkökulmasta putkiasentajista ei ole erityisen suurta pulaa Forssan seudulla.

– Putkiasentajien avoimia paikkoja ei ole ollut mitenkään runsaasti avoimena, ja alan hakijoitakin on jonkin verran tarjolla, kertoo työnvälitys- ja yrityspalveluiden palvelujohtaja Pekka Voutilainen Hämeen TE-toimistosta.

Voutilainen toteaa, että osaavan työvoiman saatavuus ei kuitenkaan selity pelkillä luvuilla.

– Tarjolla ei ole tällä hetkellä riittävää määrää työnantajien kaipaamaa osaavaa työvoimaa. Tilanne on tiedossamme ja olemme yhdessä paikallisten yritysten kanssa hakeneet ratkaisua tilanteeseen muun muassa yhteisen rekrytointikoulutuksen kautta. Edellisellä yrittämällä toteutus ei lähtenyt liikkeelle, mutta olemme jo sopineet uudesta yrityksestä tulevan vuoden alkuun, Voutilainen sanoo.

Voutilaisen arvion mukaan osaavan työvoiman pula liittyy putkiasentajan työn luonteeseen. Työ on usein hyvin itsenäistä ja asiakkaan tiloissa tapahtuvaa ja se asettaa kovat vaatimukset osaamiselle. FL

Lue työvoimapulasta myös: Työvoimapula vaivaa useita aloja Forssan seudulla – Ravintola avautui tuskastaan somessa

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic