Lounais-Häme

Osakesalkut ovat entistä painavampia

Piensijoittajat Forssan seudulla hakevat tuottoa ohjaamalla yhä suuremman osan säästöistään osakemarkkinoille, mutta välttävät siellä poikkeuksellisia yhtiöriskejä. Seudun piensijoittajien talletustilien saldo on laskenut koko alkuvuoden, mikä viestii kasvavasta halusta kasvattaa osinkoriskiä ja toisaalta maksimoida kevään osinkotulot.
Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi, että erityisesti osinko-osakkeet näyttävät kasvattavan suosiotaan, sillä ostetuimpien listalla Elisa, UPM, Fortum ja Kesko ovat leimallisesti osinkoyhtiöitä. Paikallinen erityissuosikki Raisio on korottanut osinkoaan jo 10 vuotta peräkkäin.
Raision, Nesteen ja Apetitin (entinen Lännen Tehtaat) osakkeiden tavallista isompaa omistusosuutta Forssan seudulla selittää se, että talletustuottoihin pettyneet ostavat konservatiivisesti arjesta tuttuja osakkeita. Pörssi-Talvivaaran osakkeet ovat Oksaharjun mielestä tarpeellinen muistutus sijoitustoiminnan riskeistä.
Piensijoittajat ovat aktivoituneet ostamaan erityisesti tammi-helmikuun aikana. Alkuvuodesta osakekauppaa käyneistä Nordnetin asiakkaista peräti 84 prosenttia on tehnyt juuri osakeostoja. Osakeostojen yhteismäärä yltää seudulla yhteensä 5,3 miljoonaan euroon tammi-helmikuun aikana.
– Forssan seudulla asuvien markkinanäkemys uuteen vuoteen on optimistinen, summaa Oksaharju ostoinnon perusteella
Paradoksaalisena hän pitää havaintoa sikäli, että etukäteisarveluissa Donald Trumpin presidenttiyden ennakoitiin vähentävän riskinottohalukkuutta.
Lyhyen tähtäimen reagoijat ovat poimineet rusinat Trumpin pullasta kuten luvatut veronalennukset ja infrastruktuuripanostukset. Oksaharjua jännittävät ja hirvittävät, miten Trumpin protektionismi, tullimuurit, valuuttasota, Kiinan uhittelu ja Yhdysvallat ensin -linja vaikuttaa maailmantalouteen pitkällä aikavälillä.
Lounaishämäläiset piensijoittajat ovat myyneet salkuistaan viime aikoina erityisen hyvin kehittyneiden suurten yhtiöiden osakkeita ja kotiuttaneet voittoja. Pörssin ns. Trump-ralli on luonut optimismia varsinkin metalleista ja raaka-aineista riippuvaisiin sijoituskohteisiin kuten syklisten teollisuusyhtiöiden (SSAB, Outokumpu, Valmet, Wärtsilä) osakkeisiin.
Tilalle on ostettu lähinnä voimakkaasti kansainvälistyviä ja vankasti osingonmaksukykyisiä, jo menestyviä yhtiöitä.
Anonyymiin koontitilastoon kirjatut kaupat ovat kotitalouksien sijoituksia, eivät esimerkiksi rahastojen kauppoja. 
Forssan seudulla asuvan piensijoittajan osakesalkun keskimääräinen koko on nyt 32600 euroa, kun koko maassa Nordnetin asiakkaiden osakesalkku on 25000 euroa ja pääkaupunkiseudulla noin 30000 euroa.
Otoksessa olevien paikallisten piensijoittajien osakesalkkujen yhteenlaskettu markkina-arvo on 48,9 miljoonaa euroa.
Keskimääräisen salkun koko on seudulla asuvalla sijoittajalla lihonut vuoden aikana peräti 15 prosenttia. Tuotto ylittää noin kahdella prosenttiyksiköllä Helsingin pörssin samanaikaisen yleisen tuottokehityksen, joten seudulla on tehty Oksaharjun mielestä hyviä sijoituksia ja osin myös lisäsijoituksia talletuksista osakkeisiin.
Nordnet on pohjoismainen osake- ja rahastovälittäjä, nettipankki, jolla on Suomessa liki 150000 aktiivista piensijoittaja-asiakasta.
Yhtiön markkinaosuus on noin 13 prosenttia arvo-osuustilien lukumäärän perusteella. FL

Osakkeet tekevät kauppansa
Omistetuimmat osakkeet Forssan seudulla (24.2.2017):1. Nokia2. Fortum3. Sampo4. Talvivaara5. Telia6. Nordea7. Raisio*8. Neste*9. Apetit*10. UPM* Poikkeus koko maahan nähden, Forssan seudulla tavanomaista omistetumpi.Ostetuimmat osakkeet alkuvuonna 2017 Forssan seudulla (1.1.-24.2.2017):1. Elisa2. Neste3. YIT4. UPM5. Fortum6. Saga Furs 7. Ponsse8. Kesko9. Finnair10. RaisioMyydyimmät osakkeet alkuvuonna 2017 Forssan seudulla (1.1.-24.2.2017):1. Atria2. SSAB B3. PKC Group4. Outokumpu5. Nordea6. Metsä Board B7. Valmet8. Comptel9. Wärtsilä10. NokiaAnonyymin selvityksen otoskoko on noin 1500 Nordnetin asiakasta, jotka asuvat postinumeron mukaan noin 30 kilometrin päässä Forssan keskustasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic