Lounais-Häme Forssan seutu

Osalla Forssassa koronalle altistuneista on flunssaoireita, testitulokset valmistuvat tiistaina

Kanta-Hämeen toinen koronavirustartunta todettiin sunnuntaina Wahren-opiston opettajalta Forssan seudulta. Hän oli opettanut viime torstaina kolmea ryhmää.
Opettaja antoi opetusta Wahren-opistolla viime viikon torstaina. Opettajan kuume ja hengitysoireet alkoivat niin ikään torstaina illalla, ja tartunta varmistui laboratoriokokein sunnuntaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssassa on todettu toinen koronavirustartunta. Hän sai opetusta 5. maaliskuuta Wahren-opistossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen keskussairaala on kutsunut yksittäisiä Wahren-opistossa koronavirukselle altistuneita näytteenottoon. Kutsutuilla on ollut flunssan kaltaisia oireita.

Kanta-Hämeen toinen koronavirustartunta todettiin sunnuntaina opiston opettajalta Forssan seudulta. Hän oli opettanut viime torstaina kolmea ryhmää, joiden 31 opiskelijaa ehtivät altistua tartunnalle. Lisäksi kaksi muuta ihmistä on altistunut tartunnalle.

Luitko tämän:

Kanta-Hämeessä ensimmäinen koronatartunta – ”Hän on hyvävointinen ja pärjää kotona”

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että Forssan seudun altistuneilta otettiin muutamia näytteitä maanantaina.

– Näytteiden tulokset saadaan tiistaina. Silloin selviää ovatko nämä yksittäisten tapausten lievät flunssaoireet koronaa. Altistuneet ovat kaikki altistushetkestä 14 vuorokauden kotikaranteenissa, Järvelä lisää.

Opettajan puolisolla on myös ollut hengitystieinfektion oireita, mutta hänet testattiin jo aiemmin eli 4. maaliskuuta. Hänellä ei ollut koronavirusta.

Kaikki altistuneet tavoitettiin maanantaina

Testit ja hoito Kanta-Hämeen keskussairaalassa

Koronavirusepäilyjen tutkimus ja sairastuneiden hoito on maakunnassa keskitetty Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Terveydenhuolto on ottanut puhelimella yhteyttä altistuneisiin ja kertonut heille sekä viruksesta, oireista ja karanteenista. Karanteeni sallii liikkumisen esimerkiksi kotipihalla, mutta kodin ulkopuoliset ihmiskontaktit ovat kiellettyjä. Esimerkiksi kaupassakäynti on kielletty.

Järvelän mukaan altistuneet ovat suhtautuneet tietoon rauhallisesti.

– He ovat olleet maltillisia ja heillä on ollut asiallisia kysymyksiä viruksesta, oireista ja siitä mitä heidän kuuluu tehdä. He ovat ymmärtäneet sen, että karanteeni ei ole yksin heidän ja läheistensä suojaksi, vaan meidän kaikkien, ennen kaikkea iäkkäiden tai muiden riskiryhmien.

 

Tiivis yhteys kotikaranteenissa oleviin

Kotikaranteenin aikana seuranta ja neuvonta on tiivistä.

– Olemme heihin yhteydessä puhelimitse myös karanteenin aikana vähintään joka toinen päivä. Heitä on ohjeistettu ottamaan yhteyttä viiveettä mikäli flunssan kaltaisia oireita ilmenee karanteenin aikana.

Järvelä arvioi, että suomalaiset suhtautuvat vakavasti tartuntatautilain mukaiseen karanteenimääräykseen ja sitä myös noudattavat.

– Se sopii kansan mielenlaatuun. Keskustelin maanantaina viiden altistuneen kanssa, ja heillä tuntui olevan jo kunnossa omat suunnitelmat kotona selviämisestä.

Koronavirusta torjutaan Suomessa nyt nimenomaan karanteenilla eli epidemian rajoittamisvaiheen menetelmin.

– Tämä tuntuu toimivan hyvin, sillä toistaiseksi kaikissa tapauksissa on yhteys joko aiemmin todettuun sairastuneeseen tai matkaan epidemia-alueella.

Lue myös: Tarttuuko korona pöydältä, lentokoneesta tai käsikuivaimesta? THL vastaa

Puhelimet soivat terveysasemilla

Tieto Forssan seudun virustartunnasta on lisännyt puheluja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveysasemille. Ilmiö on näkynyt jo ennen maanantaiaamun uutista.

– Se on selvää, että ihmisillä on ollut huoli tästä viruksesta. Nyt huoli lisääntyy, sillä tuo 33 seudun ihmistä on kohtalainen määrä altistuneita, toteaa FSHKY:n yhtymäjohtaja Katariina Korhonen.

Terveydenhuollon valmiustaso on Korhosen mukaan kunnossa koronaviruksen varalta.

– Olemme käyneet läpi pandemiasuunnitelmaa sekä jakaneet henkilökunnalle informaatiota. Alueen väestö ei voi tässä tilanteessa muuta kuin ylläpitää hyvää käsihygieniaa ja varmistaa, ettei yski ympäristöönsä, Korhonen lisää. FL

Lisää aiheesta:

Pirkanmaalla 90 ja Helsingissä 60 oppilasta karanteeniin henkilökunnan jäsenen koronatartunnan seurauksena

Koronaviruksen testaus laajenee Suomessa ja pikatestauskin on tulossa

 

Päivitetty klo 18:50 Suomessa laboratoriovarmistettujen koronavirustapausten määrä (tieto alla olevassa faktalaatikossa).

Korona

Koronavirus (COVID-19) tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa.

Itämisaika eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun on arvion mukaan noin 2–14 päivää, keskimäärin noin 4–5 päivää.

Sairastuneiden oireita ovat olleet päänsärky, kuume, kurkkukipu, yskä, lihaskivut ja hengenahdistus eri yhdistelminä.

Soita jos epäilet

Koronaa epäilevän pitää ottaa puhelimitse yhteys omalle terveysasemalle.

Ilta-aikaan ja viikonloppuisin yhteyttä voi ottaa Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapuun numeroon 03 629 4500.

Koronaviruksen näytteet otetaan toistaiseksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikalle. Näyte voidaan hyväkuntoisilta ottaa myös autossa.

Suurin osa lieviä

Maanantaina Suomessa on todettu 33 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Niistä 23 liittyy matkailuun ja jatkotartuntoja on 7.

Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista ovat olleet lieviä. Pieni osa on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic