Lounais-Häme Forssan seutu

Terveydenhoitajien siirto kotihoitoon hämmentää – Kesän lapsi saattaa jäädä ilman neuvolatarkastusta

FSHKY on siirtänyt koronapandemian vuoksi terveydenhoitajia töihin kotihoitoon. Osa kesällä syntyneiden leikki-ikäisten lasten neuvolatarkastuksista jää tekemättä.
Jokioisten neuvolassa on työntekijävajausta kesä-heinäkuussa. Rokotukset terveydenhoitaja Janette Karlsson hoitaa normaalisti. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Forssalaisten ja jokioislaisten leikki-ikäisten lasten terveystarkastus voi jäädä tänä kesänä tekemättä.

Neuvoloiden resurssit eivät riitä kaikkien kesäkuukausina syntyneiden lasten terveystarkastusten järjestämiseen, koska Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (FSHKY) on siirtänyt neuvoloiden terveydenhoitajia kotihoitoon.

Terveystarkastuksia karsitaan 2-, 3-, 5-, ja 6-vuotiaiden ikäryhmistä. Vauvojen, raskaana olevien ja 4-vuotiaiden käynnit sekä rokotukset hoidetaan normaalisti.

Perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä korostaa, että kesäkuukausina syntyneistä leikki-ikäisistäkään kaikki eivät jää ilman tarkastusta.

Aiempinakin vuosina kesälomien vuoksi väliin jääneitä käyntejä on kiritty kiinni myöhemmin. Nyt tosin kirittävää on niin paljon, ettei kaikille kesän lapsille voida taata aikaa syksylläkään.

– Ensisijassa heinäkuun ajat kiritään kiinni. Terveydenhoitajat käyttävät omaa harkintaansa: jos tarve ajalle on, se pyritään järjestämään, Lammintausta-Mäkelä ja va. terveyden edistämisen päällikkö Kaisa Pulakka kertovat.

Järjestely vähentää vaihtuvuutta kotihoidossa

Forssan neuvolan viidestä terveydenhoitajasta yksi on siirretty touko-kesäkuuksi kotihoitoon. Jokioisten neuvolan kahdesta terveydenhoitajasta toinen on kesäkuun kotihoidossa.

Kotihoitoon on siirretty molempina kuukausina kaikkiaan neljän terveydenhoitajan työpanos lastenneuvoloista, opiskeluterveydenhuollosta, perhetukityöstä ja aikuisneuvolasta. Lisäksi kaksi lähihoitajaa on siirretty lapsiperheiden kotipalveluista kotihoitoon ja tehostettuun palveluasumiseen.

Lammintausta-Mäkelän mukaan siirtojen tarkoituksena on vähentää hoitajien vaihtuvuutta kotihoidossa ja minimoida näin ikäihmisten kontakteja korona-aikana.

– Kotihoidon organisointi pikkutiimeihin vaatii normaalioloja enemmän hoitajia, mutta eivät nämä ole helppoja ratkaisuja työnantajallekaan.

Elokuussa palataan normaaliin

Neuvoloiden poikkeusjärjestelyt koskevat myös heinäkuuta, jolloin iso osa työntekijöistä on lomalla.

– Nyky-ymmärryksellä elokuussa palataan taas normaaliin, Lammintausta-Mäkelä sanoo pandemiatilanteen arvaamattomuuteen viitaten.

Hän ei usko, että muutamalla kuukaudella on kokonaiskuvan kannalta suurta merkitystä, mutta yksittäisestä perheestä neuvolakäynnin väliin jääminen voi tuntua isolta asialta.

Pulakka uskoo, että poikkeusaikana moni kokee tarvetta käsitellä omia tuntemuksiaan tutun terveydenhoitajan kanssa, vaikkei suurempaa hätää olisikaan.

– Jos on kova huoli, neuvolasta saa edelleen ajan ja myös perheneuvolaan voi ottaa yhteyttä, jos poikkeustilanne ottaa koville, Lammintausta-Mäkelä sanoo. FL

Luitko jo: Forssan perhekeskus avasi ovensa – Liuta lapsiperheiden palveluja neuvolasta alkaen nyt samoissa tiloissa (FL 4.2.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic