Lounais-Häme

Osaomistusrivitalo nousee Ypäjälle

 

Ypäjän kunnan osaomistusrivitalon As oy Helorinteen rakentaminen alkaa toukokuun alussa. Talossa on viisi asuinhuoneistoa, joista neljä on 60-neliöisiä kaksioita ja yksi 75 neliön kolmio.

Kunta markkinoi kaksioita 139200 euron ja kolmiota 174000 euron velattomilla hinnoilla, joten neliöhinta on 2 088 euroa.

Asunnot valmistuvat kuluvan vuoden loppuun mennessä Eveliinanpolun päähän lähelle Ypäjän kotiseutumuseota Perttulassa. Pihapiiriin kuuluu myös autokatos. Rakennus liitetään kaukolämpöverkkoon. Istutuksia jäänee keväälle 2017.

Asuntojen omarahoitusosuus on vähintään 10 prosenttia. Tällöin kaksiolla yhtiölainan osuus on maksimissaan rapiat 125000 euroa ja kolmiolla 156600 euroa.

Kunnan tekninen johtaja Jouko Käkönen toteaa, että omistaja voi lyhentää yhtiölainaa myös nopeammin kuin 25 vuoden ajan tai hankkia asunnon heti suuremmalla omarahoitusosuudella ja täten pienemmällä lainaosuudella.

– Asunnon voi ostaa vaikka velattomana, jolloin asuntoon ei kohdistu olleenkaan yhtiölainaa, vaan omistaja maksaa vain normaalit käyttövastikkeet.

Ypäjän kunta omistaa näin alkuvaiheessa vielä kaikki osakkeet. Asunnoista on tehty vasta alustavia varauksia. Tavoitteena on myydä asunnot niin, että asukkaat pääsevät vaikuttamaan asuntojen sisustusratkaisuihin rakentamisvaiheessa.

Rakentaminen toteutuu yhtiölainalla. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Ypäjän kunta myöntää omavelkaisen takauksen rivitaloyhtiön 660000 euron rakennuslainalle. Laina-aika on 25 vuotta.

Aloitusvaiheen rahoitukseen kunnanhallitus myönsi rivitaloyhtiölle 200000 euron korottoman lainan, jonka yhtiö maksaa takaisin, kun Ypäjän Osuuspankin myöntämä rakentamislaina on nostettavissa.

Rakentamisen kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 730800 euroa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti