Lounais-Häme Tammela

Osavuosikatsauksesta loikka yhtenäiskouluun – Tammelan valtuustossa on edelleen painetta koulukeskusteluun

Nuvan Onni Lintukorpi muistutti, etteivät oppilaat ole tyytyväisiä vanhaan kouluun ja sen olosuhteisiin.
Tammelan valtuusto intoutui keskustelemaan kouluinvestoinnista kokoustaessaan koulukeskuksen liikuntasalissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan valtuusto intoutui keskustelemaan kouluinvestoinnista kokoustaessaan koulukeskuksen liikuntasalissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan kunnan talouden osavuosikatsauskeskustelu karkasi maanantaina muille urille valtuuston kokouksessa. Valtuustossa on edelleen painetta keskusteluun yhtenäiskouluinvestoinnista ja kouluverkosta.

Valtuutettu Tuomo Tuovinen (kesk.sit.) käytti puheenvuoron ruotiakseen alkuvuoden tilannetta Tammelassa. Hän muistutti, että vaikka alijäämä näyttää ennakoitua pienemmältä, verojen tuotto on jäämässä pienemmäksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset ovat kasvussa.

– Koronan aiheuttamat kustannusvaikutukset ovat lisäksi tulossa. Tässä tilanteessa kukaan ei voi jättää pohtimatta, miten voitaisiin selvitä yhtenäiskouluinvestoinnin kustannuspaineesta. Esitän, että uuden koulun hankinta keskeytetään ja valtuuston päätös kumotaan, Tuovinen totesi.

Lue myös: Tammelan valtuustossa junailtiin kriisiaikojen toimivaltaa.

Perspektiivin pituus

Kunnanjohtaja Kalle Larsson muistutti, että kuntatalouden käänteitä ei kannata tarkastella kuukausissa vaan pikemminkin valtuustokauden mittaisella ajanjaksolla.

– En usko, että uusi koulukeskus taloutta kaataa, vaan investoinnin jälkeen voimme mitoittaa palveluverkon ja henkilömitoituksen tulojen ja tarpeiden mukaan. Vuonna 2025 lapsia ja oppilaita on vähemmän kuin nyt.

Olli-Pekka Jasu (kok.) kertasi kouluinvestointia puoltavia perusteluita ja arvioi nykyisen palveluverkon turhan mittavaksi. Jyri Kaunisto (kesk.) puolestaan kannatti Tuovisen esitystä ja epäili lisävelan ottamisen viisautta tässä tilanteessa.

Kouluaiheisia kommentteja käytettiin useita.

Vetovoimaa paluumuuttajille

Lasten ja nuorten terveiset valtuutetuille toi nuorisovaltuuston edustaja Onni Lintukorpi. Nuorisovaltuuston edustajalla on Tammelan valtuuston kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

– Oppilaat eivät ole olleet tyytyväisiä tähän vanhaan kouluun ja sen olosuhteisiin. Lisääkö tämä koulu mahdollisten paluumuuttajien mielessä Tammelan vetovoimaa, jos täällä on edelleen sama kälyinen koulu kuin heidän opiskellessa, Lintukorpi herätteli.

Enempiin puheenvuoroihin valtuuston puhetta johtava Ismo Ojansuu (sd.) ei antanut aikaa.

– Tässä pykälässä käsitellään osavuosikatsauksen merkitsemistä tiedoksi. Hallintosäännön mukaan tähän ei oteta muita asioita käsiteltäväksi. Kouluasiaa valtuusto pääsee käsittelemään, kun suunnitelmat ja tarkempi kustannusarvio tulevat aikanaan asialistalle, Ojasuu napautti. FL

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic