Lounais-Häme

Osta kypsiä vihanneksia ja säilytä perunat huoneenlämmössä pimeässä – Katso Hävikkiviikon vinkit kauppaan ja keittiöön

Hävikkiviikon tavoitteena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.
Nahistuneet hedelmät ja vihannekset sopivat hyvin esimerkiksi pirtelöihin ja sosekeittoihin. Etyleenille herkät kasvikset, kuten salaatti, kannattaa pitää erossa etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaatista, jotta niiden säilyvyys paranee. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nahistuneet hedelmät ja vihannekset sopivat hyvin esimerkiksi pirtelöihin ja sosekeittoihin. Etyleenille herkät kasvikset, kuten salaatti, kannattaa pitää erossa etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaatista, jotta niiden säilyvyys paranee. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tiesitkö, että joka kymmenes hedelmä tai vihannes päätyy roskiin?

Vuodessa jokainen suomalainen heittää pois noin sadan euron edestä 20–25 kiloa ruokaa. Maailmanlaajuisesti ruokaa heitetään haaskoon 1,3 miljardia tonnia. Sillä määrällä voisi ruokkia kaksi miljardia ihmistä.

Jos ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi kolmanneksi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Käynnissä oleva Kuluttaja-median järjestämä Hävikkiviikko muistuttaa ruoan olevan liian hyvää ja tärkeää hukattavaksi. Ruokahävikiksi kutsutaan roskiin päätynyttä ruokaa, jonka syntyminen olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutus tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, esimerkiksi Suomessa noin viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy jätteeksi. Eniten ruokahävikki syntyy kuitenkin kotitalouksissa.

 

Lue myös: Sitran Mattila: ”Mahdollisimman hävikitön ruokalautanen on kasvispainotteinen, se on tuotettu maaperää kunnioittavalla tavalla ja siinä on hyödynnetty kierrätyslannoitetta.”

 

Näin voit osallistua ruokahävikin vähentämiseen kaupassa:

1. Suunnittele tulevien päivien ruokalista etukäteen. Ota kuva jääkaapin sisällöstä ennen kuin lähdet kauppaan. Älä mene kauppaan nälkäisenä.

2. Voit lisätä suunnitelmallisuutta myös käyttämällä verkossa toimia ruokakauppoja ja niiden kauppakassipalveluja.

3. Ole tarkkana tarjousten kanssa: iso määrä ei välttämättä tuo säästöä, jos et pysty hyödyntämään kaikkea.

4. Osta alennustarrallisia elintarvikkeita, mutta vain sellaisia tuotteita, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen niiden pilaantumista.

5. Valitse kaupasta valmiiksi kypsiä hedelmiä ja vihanneksia; kaupassa kypsymisolosuhteet ovat paremmat kuin kotikeittiössä ja jos valitset kaupasta raakaa, joutuu kauppa heittämään pois kypsät yksilöt.

 

 

Ja jatkaa hävikkiruoan vähentämistä ja hyödyntämistä kotona:

1. Tarkista, että jääkaappisi lämpötila on +2–6 astetta. Kylmin paikka on yleensä jääkaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä. Huomaa, että ovessa lämpötila on helposti korkea. Säilytä ruoat oikeassa lämpötilassa. Aseta nopeimmin pilaantuvat tuotteet silmiesi eteen, jotteivat ne unohdu kaappiin.

2. Jäähdytä aterialta ylijääneet ruoat nopeasti ulkona tai kylmässä vesihauteessa ja laita ne pian tämän jälkeen jääkaappiin.

3. Hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset voi elvyttää liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä. Nahistuneet kasvikset sopivat hyvin kasvissosekeittoon ja hedelmät pirtelöihin.

4. Pidä jämäpäivä, jolloin syödään edellispäivien tähteitä. EI haittaa, jos kaikki syövät eri ruokaa.

5. Muista, että kodin kaunis hedelmäasetelma tulee myös syödä. Poista pilaantunut yksilö muiden joukosta.

6. Tutki, mitä kaapeissa on ennen kuin ostat uutta. Googlaile reseptejä ja yhdistele raaka-aineita luovasti.

7. Jatkojalosta: keitetyt perunat voi paistaa pannulla tai käyttää munakkaassa tai perunasalaatissa. Kermatilkka ja juuston kannikka käyvät kastikkeisiin, laatikoihin, lettuihin ja keittoihin.

8. Pidä etyleenille herkät kasvikset (mm. peruna, porkkana, salaatti, kurkku, kaalit, kesäkurpitsa) erossa etyleeniä tuottavista kasviksista (mm. omena, tomaatti, luumu, banaani). Perunat säilyvät parhaiten huoneenlämmössä ja pimeässä.

9. Jos syöt vain puolet avokadosta, jätä kivi kiinni toiseen puoliskoon, niin se säilyy paremmin. Sitruunan mehu estää avokadon tummumisen.

10. Jos koko yrttiruukkua ei tule käytettyä, kääri pienennetyt yrtit folioon tai laita pakasterasiassa pakkaseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic