Lounais-Häme Forssa

"Ostan kuusen täältä, koska raha menee yleishyödylliseen tarkoitukseen" – Kuuset muuttuvat lahjakorteiksi tarvitseville

Puut kaadetaan Lions Club Forssan hoitamalta, hyväntekeväisyyteen luovutetulta palstalta.
Heikki Mattilan (vas.) perheen joulukuusi löytyi jälleen kerran Paavolan myyntipaikalta. Asialla oli Lions Club Forssa. Kuusta kantoi Jorma Pekkinen ja rahat laittoi talteen Keijo Leppänen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Heikki Mattilan (vas.) perheen joulukuusi löytyi jälleen kerran Paavolan myyntipaikalta. Asialla oli Lions Club Forssa. Kuusta kantoi Jorma Pekkinen ja rahat laittoi talteen Keijo Leppänen. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Huonekorkeus on 2,5 metriä ja aika kaponenkin se saisi olla, jotta paremmin mahtuu.

Näillä reunaehdoilla forssalainen Heikki Mattila valitsi joulukuusta Paavolan kuntoradan parkkipaikalla. Lions Club Forssan miehet olivat kaataneet erikokoisten puiden valikoiman omalta kasvatuspalstaltaan.

Puut ovat perinteisiä suomalaisia metsäkuusia. Mattilan perheen kuusi löytyi nopeasti, ja 30 euroa vaihtoi omistajaa.

– Haen kuusen aina täältä, koska raha menee yleishyödylliseen tarkoitukseen. Kuuset ovat myös tuuheita, Mattila arvioi.

Heikki Mattila tutki tarjolla olevia kuusia hetkisen ja sopiva löytyi nopeasti tänäkin vuonna Paavolan kuntoradan parkkipaikan kuusikaupasta.

Lahjakortteja perheille

Kuusien myynnistä kertyvät rahat jaetaan joulunaikaan hyväntekeväisyyteen. Lions Clubin miehet tietävät, että tarvitsijoita riittää.

– Teemme yhteistyötä seurakunnan diakoniatyön kanssa. 150 euron lahjakortit menevät nyt yksinhuoltajaperheille, joissa on useampia lapsia, miehet kertoivat.

Klubilla on vuodenkierrossa myös muita varojenkeräysaktiviteetteja.

Vuosikymmenten projekti

Klubin miehet ovat käyneet noin 15 vuotta kuusikauppaa kerätäkseen varoja hyväntekeväisyyteen. Projekti on pitkäjänteinen, sillä klubi sai käyttöönsä pellon syrjän, jossa kasvattavat puut hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Pekka Sampakoski muisteli, että palsta saatiin 25 vuotta sitten ja siitä lähtien alueelta on kaadettu ja sinne on istutettu puita. Säännölliset istutukset varmistavat, että joulukuusia riittää. Täksi jouluksi kaadettiin myyntiin noin 70 erikokoista kuusta.

– Niitä käydään keväisin leikkaamassa, jotta ne tuuhettuvat ja kesällä käydään polkemassa heinät ympäriltä, jotta ne saavat kunnolla kasvaa, Keijo Leppänen kertoi.

Klubi tuo aina tarjolle eri kokoisia kuusia, sillä koteja ja makuja on monenlaisia.

Vakituisia asiakkaita ja puhelintilauksia

Myyntipäivä toistuu vuosittain samalla kuviolla. Kuusenmyyjät tulevat jonakin joulunaluspäivänä asemiin Paavolan pururadan parkkipaikalle. Vakituiset asiakkaat varaavat puunsa ennakkoon, ja osa heistä tilaa puulle kotiinkuljetuksenkin. Joulupuun uskaltaa ostaa näkemättäkin, kun koko on tiedossa ja puiden laatu varma.

– Me käymme kaatamassa puut aina mahdollisimman myöhään, että puut ovat varmasti kunnossa. Parhaimmillaan vasta puolen viikkoa ennen myyntiä, kertoi Jorma Pekkinen, joka on ollut mukana joulukuusiaktiviteetissä alusta asti.

Kuusitoimikunnan miehet toimittavat puita niin, että viimeisetkin ovat tilaajien kodeissa aatonaattona.

Kolmen tunnin myyntirutistus oli lauantaina tiivis. Suurimmat ruuhkat olivat ennen varsinaisten kuusipuodin avautumisaikaa.

– Niin se vaan on, että ensimmäiset tulevat jo tuntia ennen yhdeksältä ja siinä käy hetken aikaa kova kuhina. Ihmiset haluavat tulla ajoissa, jotta saavat sen kauneimman kuusen, Leppänen naurahti.

Ruuhkasta huolimatta forssalaiset olivat joulumielellä. Oikea suomalainen lähikuusi on monelle se joulutunnelman tuoja.

– Aito sen olla pitää. Meillä kuusi on jo ollut sisällä jonkun aikaa, Leppänen paljasti.

– Meille se tulee sisälle vasta aatoksi, Pekkinen kertoi. FL

Kuuseen voi ripustaa muodin mukaiset tai tyylikkäimmät koristeet - tai sitten ne kaikkein rakkaimmat. Kuva: Juho Peltoniemi
Kuuseen voi ripustaa muodin mukaiset tai tyylikkäimmät koristeet – tai sitten ne kaikkein rakkaimmat. Kuva: Juho Peltoniemi

Vesi varmistaa pidemmän ilon

Joulukuusta ei kannata kuljettaa suojaamattomana pitkiä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoille se tarvitsee ylleen muovin pressun, pussin tai kuomun.

Tänä vuonna joulukuusien kanssa säästyy Lounais-Hämeessä sulattamisen vaivalta.

Ravistele kuusesta roskat ja kuolleet neulaset pois ennen jalkaan asetusta.

Puu tarvitsee tuoreen imupinnan saadakseen vettä. Sahaa kuusen tyvestä muutama sentti. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Älä siis ohenna tyveä.

Leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi jalasta loppuu, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä. Sen seurauksena on neulasten ennenaikainen variseminen.

Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista ja muista lämmönlähteistä.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic