Lounais-Häme Häme

Osuuskauppa Hämeenmaa täyttää 115 vuotta – Kahvipannu kuumana asiakkaille

Hämäläisen osuuskaupan historiaa juhlistetaan kahvein ja jälkiruokatarjoiluin.
Marketpäällikkö Taija Vaahtera ja myyjä Ella Holmberg etsivät juustoille uutta sijoituspaikkaa Forssan S-marketissa vuosi sitten, kun uudistetussa myymälässä valmistauduttiin avajaisiin. Kuva: Tapio Tuomela
Marketpäällikkö Taija Vaahtera ja myyjä Ella Holmberg etsivät juustoille uutta sijoituspaikkaa Forssan S-marketissa vuosi sitten, kun uudistetussa myymälässä valmistauduttiin avajaisiin. Kuva: Tapio Tuomela

Hämeen ensimmäisen osuuskaupan perustamisesta tulee keskiviikkona 27. marraskuuta kuluneeksi 115 vuotta.

Osuustoimintalain säätäminen vuonna 1901 toimi Suomessa lähtölaukauksena osuuskauppojen perustamiselle. Ensimmäinen kantahämäläinen osuuskauppa avattiin vuonna 1904 Tervakoskelle ja ensimmäinen päijäthämäläinen vuonna 1906 Padasjoelle.

– Osuuskaupan myymälät olivat vuosikymmeniä sekatavarakauppoja, joista sai ruokaa, vaatteita sekä kotitalous-, rauta- ja maataloustarvikkeita. Maailma on muuttunut, mutta vastuullinen arvopohja on pysynyt perustamisajoista lähtien samana.

– Keskiössä on asiakaslähtöisyys ja toiminta-ajatuksena etujen ja palveluiden tuottaminen asiakasomistajillemme, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo.

Alueen suurin yksityinen työantaja

Kaupungistuminen haastoi maaseutumyymälöihin nojanneet perinteiset pitäjäosuuskaupat 60-luvulta alkaen, ja S-ryhmässä alkoi useiden fuusioiden aika.

Hämeessä merkittävin fuusio tapahtui vuoden viimeisenä päivänä 1992, kun silloiset alueosuuskaupat Etelä-Hämeen Osuuskauppa (EHO) ja Päijät-Hämeen Osuuskauppa (POK) muodostivat Osuuskauppa Hämeenmaan.

Nykyään Hämeenmaa on alueensa suurin yksityinen työnantaja, joka työllistää noin 3 000 kanta- ja päijäthämäläistä. Osuuskaupan omistavat sen yli 165 000 asiakasomistajaa.

Juhlahumua kaupoissa ja ravintoloissa

Hämäläisen osuuskaupan 115-vuotista historiaa juhlistetaan keskiviikkona toimipaikoissa järjestettävällä kahvituksella. Myös Forssan ja Jokioisten S-marketeissa on tarjolla pullakahvit klo 10–18.

– Onhan 115 vuoden ikä kova saavutus, marketpäällikkö Taija Vaahtera toteaa ja toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan juhlahumuun.

Forssan S-marketissa vietettiin avajaisia lähes päivälleen vuosi sitten, kun mittava myymälän uudistus valmistui. Vain vanhat seinät jäivät paikoilleen, kun kaikki kalusteita ja kassapöytiä myöten pistettiin uusiksi.

– Nopeasti on vuosi mennyt, ja asiakkaat ovat positiivisin mielin ottaneet uuden liikkeen vastaan, Vaahtera kiittelee.

Juhlapäivänä myös ravintoloiden lounasasiakkaat saavat pienen makean jälkiruoan Hämeenmaan ravintoloissa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic