Lounais-Häme

Ota maltti mukaan liikenteeseen lämpötilan painuessa pakkaselle – "Liukkaus ei aiheuta onnettomuuksia"

Liukkaus ei aiheuta yhtään liikenneonnettomuutta, vaan aina mukana on ihmisen toimintaa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kuvituskuva: Ville-Veikko Kaakinen

Syyskuun aikana on Etelä-Suomessakin saanut joinain aamuina rapsuttaa auton ikkunoita jääkerroksen alta. Se tarkoittaa sitä, että myös teillä on jo liukasta.

Tiet voivat muuttua liukkaiksi, kun lämpötila käy yön aikana nollassa tai lähellä sitä. Pelkkä ilman jäähtyminenkin voi saada tienpinnat paikoin petollisiksi. Liukasta kuuraa voi muodostua ilman sateitakin, jos ilma on tarpeeksi kosteaa kylmetessään.

– Liukasta voi olla erityisesti paikoissa, jotka ovat jäätymiselle alttiita. Tällaisia ovat esimerkiksi sillat, mutkat, peltoaukeiden notkelmat ja varjopaikat, jotka voivat olla koko päivänkin jäässä, vaikka muualla olisi sulaa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen kertoo.

 

Yli puolet (56 %) Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kokee huonolla kelillä ajamisen haastavaksi ja lähes joka kolmas (31 %) vastaaja kertoi joutuneensa viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen, kun oli ajanut autoa liukkaalla tai huonolla kelillä.

– Erityisen huonolla kelillä kannattaa miettiä, voisiko ajamista siirtää tuonnemmaksi tai kulkea vaikkapa työpaikalle julkisilla kulkuvälineillä. Jos rattiin on kuitenkin mentävä, on ennakointi avainroolissa. Kunnon turvavälillä ja tilanteeseen sopivalla nopeudella saa lisää pelivaraa, Savolainen muistuttaa.

Savolainen myös muistuttaa, että kun nopeus on riittävän alhainen, ehkäisee se pidon menetystä. Riittävä turvaväli taas voi pelastaa peräänajolta. Liian suurella nopeudella ei ajonvakautusjärjestelmästäkään ole tarvittavaa hyötyä, jos renkaiden pito pääsee irtoamaan tien pinnasta.

– On hyvä muistaa, että liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta – tai oikeastaan toimimattomuus, jos ei ota keliä ajossa ja ajoissa huomioon, Savolainen muistuttaa. FL

Viisi vinkkiä liukkaille teille

Valitse tilannenopeus kelin, liikenteen ja oman ajotaidon mukaan.

Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.

Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.

Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella.

Harkitse ohitustarve normaaliakin tarkemmin huonolla kelillä.

 

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic