Lounais-Häme

Ota tämä liikennemerkki tosissaan

Suolausta vähennetty -kylttejä on ilmaantunut Liukas ajorata -liikennemerkin yhteyteen. Liikennemerkin varoitus kannattaa ottaa tosissaan, sillä valtateillä liukkautta on vaikeaa torjua muutoin kuin suolaliuoksilla.

-Ei tarvita kuin yksi rekka, ja hiekat olisivat ruskeana rantuna tien reunassa. Nopeudet pääteillä ovat niin kovia. Kaliumformiaatti on taasen kovin kallista, Destian työmaapäällikkö Heikki Vainion saappaisiin hypännyt Mauri Niemi kertoo.

Suolausta vähennetään tieosuuksilla, jotka kulkevat pohjavesialueilla tai pohjavesien muodostumisalueilla. Erityisen tärkeillä pohjavesialueilla suolausta ei käytetä ollenkaan.

Suolausta on vähennetty myös muilla kuin merkein osoitetuissa paikoissa: uuden tekniikan ansiosta pito saadaan aikaisempaa vähäisemmällä suolamäärällä.

Syksyn ensimmäiset mustat jäät ovat Niemen mukaan erityisen vaarallisia.

-Ihmiset ajelevat vielä kesärenkailla, jotka ovat usein myös kuluneita.

Ensimmäisiä suolauksia on tämän vuoksi jo tehty herkille risteysalueille mutta myös uusille tiepinnoille, jotka öljyisinä ja sileinä muuttuvat pakastuessa erityisen liukkaiksi.

Menneen viikon torstaiaamuna taivaalta sateli ensimmäisiä lumihiutaleita. Uutta suolausta ei kuitenkaan tarvinnut tehdä.

-On ollut kuivaa, joten pintaan ajettu suola on pysynyt paikallaan ja puree yhä, Niemi valaisee.

Seuraavan kerran liikennemerkkejä muokataan lokakuun viimeisellä viikolla, kun talvinopeusrajoitukset astuvat voimaan.

-Toki aikataulua aikaistetaan, jos talvi tulee aikaisemmin, Niemi huomauttaa.

Toisaalta aikataulua ei myöhäistetä, vaikka syksy etenisi vakaasti plusasteilla.

-Silloin puhutaan pimeänopeusrajoituksista, Niemi virnistää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti