Lounais-Häme

Ottaako hoitaja itsekin piikin?

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen kausi-influenssaa vastaan on laajalti alihyödynnetty. Monessa yksikössä influenssarokotteen ottaa hädin tuskin puolet koko henkilöstöstä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä onkin ryhdytty toimiin rokotuskattavuuden parantamiseksi.

Sairaanhoitopiiri ja aluehallintoviranomainen ovat yhteisellä kirjeellä kiinnittäneet kuntien huomiota henkilökunnan kausi-influenssarokotusten tehokkaaseen järjestämiseen koko sairaanhoitopiirin alueella.

Muun muassa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä sekä Kanta-Hämeen keskussairaalassa pyritäänkin tekemään rokotteen ottaminen henkilökunnalle entistä helpommaksi..

Hykyn alueella kausi-influenssakorotukset alkavat marraskuun alkupuolella riskiryhmien rokottamisella. Tämän jälkeen rokotusvuorossa on hykyn henkilökunta.

Osastonhoitaja Virpi Toivakka-Reiman kertoo, että hykyn työterveyshuolto jalkautuu viikolla 47 ja järjestää kaikilla seutukunnan terveysasemilla henkilökunnan rokotustilaisuuksia.

Marraskuun loppupuoliskolla viikolla 47 henkilöstön joukkorokotukset järjestetään Forssan sairaalassa sekä Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän terveysasemilla.

-Yksiköihin on lähetetty nimilistat, ja toivomme, että mahdollisimman moni laittaisi nimensä listaan, Toivakka-Reiman sanoo.

Toivakka-Reimanin mukaan henkilöstön on mahdollista hankkia rokotukset myös varaamalla ajan työterveyshuollosta.

Myös keskussairaalan henkilökunnalle järjestetään Hämeenlinnassa joukkorokotuksia. Tämän lisäksi rokotteen voi saada myös omassa työyksikössä sovittuun aikaan.

Rokotusmyönteisen ilmapiirin lisäämiseksi rokotusten ottaneiden kesken järjestetään keskussairaalassa arvontaa sekä kilpailu parhaasta rokotuskattavuudesta yksiköiden välillä.

THL eli Terveyden ja hyvinvoinninlaitos suosittelee, että koko sote-henkilöstö ottaisi ilmaisen rokotteen. Potilaiden ja laitosasukkaiden suojaamiseen tarvittava laumaimmuniteetti edellyttää henkilökunnalta vähintään 80 prosentin rokotuskattavuutta.

Viime syksynä esimerkiksi Kanta-Hämeen keskussairaalan henkilöstöstä vain vähän yli 50 prosenttia otti influenssarokotteen, kertoo keskussairaalan infektiolääkäri Janne Mikkola.

-Osa henkilökunnasta on voinut ottaa rokotteen myös jossain toisessa perusterveydenhuollon yksikössä. Näitä rokotuksia ei kirjata, joten emme voi tietää, kuinka moni on ottanut rokotteen jossain muualla, Mikkola huomauttaa.

THL muistuttaa, että henkilöstön rokottaminen vähentää kausi-influenssan leviämistä. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. FL

 

Juttua on korjattu 31.10. klo 15.07.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti