Lounais-Häme

Ottaisitko hylätyn koiran Viipurista?

Maailma on täynnä hylättyjä koiria, jotka odottavat uutta kotia koiratarhoilla. Miksi silti niin moni suomalainen hakee koirakaverinsa lähikennelistä, eikä pidä rescue-lemmikkiä edes vaihtoehtona?

Viipurista oman koiransa adoptoinut forssalaistaustainen Kati Kanerva tietää syyn.

Ulkomailta adoptoitaviin eläimiin liitetään yhä paljon sellaisia käsityksiä, jotka eivät pidä paikkaansa.

-Ihmiset luulevat, että ulkomailta tuoduilla eläimillä on tauteja, kirppuja ja käytöshäiriöitä ja että ne tuodaan Suomeen ilman rokotuksia, Kanerva sanoo.

Todellisuudessa kaikki virallisten järjestöjen tuomat lemmikit käyvät läpi tarkan syynin, ennen kuin eläimiä päästetään Suomen rajojen sisäpuolelle. Säännökset ovat Eviran määrittelemiä, eikä lemmikeillä saa olla tauteja. Eläimet rokotetaan Suomen ohjeistusten mukaisesti ja lemmikin välittävä järjestö varmistaa, että eläin sopii siihen perheeseen, johon sitä ollaan siirtämässä.

Kati Kanerva kokee, että Viipurin Koirat -yhdistys on vastuullisempi lemmikinvälittäjä kuin moni suomalainen kennel.

-Viipurin Koirat varmisti huolella, että olemme Radalle sopiva perhe, ennen kun he luovuttivat koiran meille. Saimme kuulla Radasta paljon ennen kuin haimme sen, joten tiesimme koiran taustan, Kanerva kertoo.

Hänen toinen koiransa on hankittu suomalaisesta kennelistä.

Kasvattajaa ei kiinnostanut, millaiseen perheeseen pentu myydään. Kasvattajasta ei ole ostohetken jälkeen kuulunut mitään, kun taas Viipurin Koirat on yhä yhteydessä Kanervaan.

Rada sopeutui uuteen perheeseen nopeasti. Siitä on kuoriutunut älykäs, seurallinen ja utelias koira. Tyytyväisen oloisesta koirasta ei huomaa, että se on pentuna hylätty Viipurin kadulle.

Kanerva toivoo, että yhä useampi ihminen havahtuisi huomaamaan, että lemmikin adoptoiminen voi olla varsin eettinen ratkaisu.

-Se on kodin antamista sellaiselle, joka on jo olemassa ja jonka on vaikea löytää kotia.

Kanerva kokee, että lemmikin adoptoiminen on teko, joka voi tuottaa hyvää mieltä arkeen, johon suolletaan vain ikäviä uutisia.

-Adoptio on yksi tapa tehdä jotain merkityksellistä.

Kanervaa harmittavat niin paljon rescue-lemmikkien ympärillä liikkuvat väärät huhut ja omat kokemukset Espanjan koiratarhoilta, että hän päätti ryhtyä toimeen.

Päätöksestä syntyi kokonainen Rescue-päivä Helsingin Kattilahalliin.

Hyväntekeväisyystapahtuma kerää lukuisia eläinsuojelu- ja adoptiojärjestöjä yhden katon alle esittelemään toimintaansa. Paikalla on myös eläinlääkäri ja muita asiantuntijoita, jotka kertovat faktaa ulkomailta adoptoitavista eläimistä. FL

Rescue-päivä järjestetään Helsingin Suvilahden Kattilahallissa 8.10.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti