Lounais-Häme

Oudommatkin naukujat tulivat tutuiksi kissojen esittelynäyttelyssä

3-vuotias tamperelainen Helmiaamun valo, kutsumanimeltään Kämpy on yksi noin 200 Suomessa asuvasta burmilla-rotuisesta kissasta. Ensimmäiset burmillat tuotiin Suomeen Tanskasta parikymmentä vuotta sitten.

Kämpyn emäntä, tamperelainen Kissamummo-kasvattajanimellä toimiva Kaija-Leena Laakso menetti rodulle sydämensä kymmenisen vuotta sitten.

-Tämä on todella helppo ja sopeutuvainen rotu. Ja älyttömän seurallinen! Burmillat ovat sitä mieltä, että niillä on aivan kaikessa tärkeä työnjohdollinen tehtävä, Laakso nauraa.

Laakso kiertää kissojensa kanssa mielellään esittelynäyttelyissä, jotta rodun tunnettuus kasvaisi. Esittelynäyttelyiden tarkoituksena on esitellä yleisölle eri kissarotuja, eikä niissä järjestetä virallista arvostelua.

 

Forssan Järjestöjentalon sunnuntaisen esittelynäyttelyn järjestelyistä vastasi amerikkalaisen kippurakorvaisen kissarodun, american curlin rotuyhdistys. Puheenjohtaja Peppina Pajarinen oli tyytyväinen, että näyttelyyn saatiin niin laaja kirjo kissarotuja.

-Olemme järjestäneet esittelynäyttelyn kerran vuodessa eri puolilla Suomea. Täällä on paikalla keskimääräistä enemmän kissarotuja. Näyttelyitä järjestetään, jotta saamme lisättyä rodun näkyvyyttä ja kerättyä yhdistykselle rahaa.

Pajarisella itsellään on sekä american curl -rotuisia kissoja että itämaisia kissoja.

-Kuvittelin rotukuvauksen perusteella niiden olevan luonteeltaan lähellä toisiaan, mutta se ei pitänyt paikkaansa. Curlit haluaisivat lähinnä nukkua, kun taas nämä itämaiset lentävät pitkin kämppää. Onneksi ne kiusaavat lähinnä toisiaan, Pajarinen virnistää.

Itämaiset kissat ovat elegantteja ja pitkävartaloisia. Niiden ulkomuoto hämää, sillä sulavuudestaan huolimatta ne ovat usein kovin kömpelöitä.

-Myös niiden ulkomuodon keveys on harhaa, sillä ne ovat tosi lihaksikkaita, Pajarinen huomauttaa.

 

Forssalaisella Markku Virtasella oli sunnuntaina harvinaisen lyhyt näyttelymatka. Persialaisia kissoja kasvattava Virtanen on kiertänyt kissoineen näyttelyissä ympäri Suomen, mutta lisäksi myös Venäjällä, Virossa, Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa.

-Kissojen näyttelytuloksilla on merkitystä lähinnä silloin, kun toinen kasvattaja hakee itselleen uusia linjoja. Tavallisia kissanostajia näyttelytulokset eivät juurikaan hetkauta – kissaa ollaan ottamassa lemmiksi, Virtanen toteaa.

Persialainen oli jossain vaiheessa Suomen suosituin kissarotu, mutta on sittemmin pudonnut muutaman pykälän alemmas. Monia erittäin persoonallisen näköinen rotu kuitenkin viehättää.

-Persialaiset tosiaan erottuvat kaikista muista roduista. Luonteeltaan ne ovat hyvin seurallisia, omistajaan kiintyviä ja uteliaita. Olet sitten tekemässä mitä tahansa, on aina vähintään kolme päätä seuraamassa vieressä, Virtanen kuvailee.

Forssan esittelynäyttelyssä yleisön suosikkikissat olivat pitkäkarvainen american curl IC Debals KatoMua eli Karkki ja lyhytkarvainen american curl PR IC DBCats The Curl From Impanema eli Imppu.

Muista roduista yleisön suosikki oli bengali IC Guru Dude Dream lempinimeltään Sipsu. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic