Lounais-Häme

Oululla pallo hallussa

Vastaanottokeskusten SM-turnaus päättyi Oulun juhliin keskiviikkona Eerikkilän urheiluopistolla Tammelassa. Oulu kukisti kaksipäiväisen turnauksen loppuottelussa Rovaniemen maalein 4–3 rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Varsinainen peliaika päättyi 1–1.

Himmeimmät mitalit 12 joukkueen turnauksessa vei Turku, joka voitti pronssiottelussa helsinkiläisen Metsälän.

Oulu vei loppuottelua Eerikkilässä alusta asti. Joukkue pyöritti peliä ja nousi vaarallisesti Rovaniemen maalille.

Oulu meni avauspuoliajalla johtoon ja piti aseman aina toisen puoliajan lopulle asti, jolloin Rovaniemelle tuomittiin rangaistuspotku. Rovaniemen pelaaja pisti pilkun varmasti sisään ja tasoitti pelin 1–1:een.

Oulu ehti tämän jälkeen vielä puskemaan kerran pallon Rovaniemen maalin ylärimaan, mutta sitten peliaika päättyi. Jatkoaikaa ei Eerikkilässä pelattu, vaan mestari haettiin pilkulta.

Rangaistuspotkukilpailussa Rovaniemen pelaajat onnistuivat kahdesti, kun Oulu teki jokaisella kolmesta yrityksestään. Näin Oulun iloiset voitonjuhlat pääsivät alkamaan.

-Hyvältä maistuu mestaruus. Meillä on hyvä, yhteisöllinen joukkue. Tämä on hieno kasvutarina. Tässäkin joukkueessa on kansallisuuksia, joilla on erimielisyyksiä kotimaassaan, mutta täällä kaikki puhaltavat yhteen hiileen, kertoi Oulun vastaanottokeskuksen joukkuetta luotsannut Riku Kivimäki.

Kivimäen mukaan jalkapallo on näytellyt isoa osaa turvapaikanhakijoiden kotoutumisessa Suomeen.

-Tällaisia yksittäisiä turnauksia tärkeämpää on se, että nämä kaverit pääsevät pelaamaan paikallisissa joukkueissa omilla paikkakunnillaan. Se on parasta kotouttamista, kertoo Kivimäki, joka joukkueesta parhaat pelaavat niinkin ylhäällä kuin Kolmosessa sarjapelejä.

Vastaanottokeskuksen SM-jalkapalloturnaus on pelattu 2000-luvun alkupuolelta. Jalkapalloilijoiden etua valvova Jalkapallon Pelaajayhdistys on järjestänyt turnauksen neljä kertaa, kaksi viimeistä niistä Eerikkilässä.

-Tämä on erittäin hyvä paikka tällaisen kaksipäiväisen turnauksen järjestämiseen. Täällä on hyvät majoitustilat ja erinomaiset kentät, yhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola kertoi.

Turnauksessa oli mukana 12 vastaanottokeskusta maan eri kolkilta. Juhola pitää mahdollisena, että turnaus voi jatkossa kasvaa, sillä vastaanottokeskuksen määrä on nyt paljon suurempi kuin muutama vuosi sitten.

Jalkapalloa Juhola pitää yhteisenä kielenä, jota hyvinkin erilaisista maista ja oloista tulleet ihmiset ymmärtävät.

-Kun näille kavereille antaa pallon, he kyllä tietävät, miten sen kanssa toimia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic