Lounais-Häme Forssa

Ovatko arvotavarat varkaiden armoilla? – Forssan sairaalan potilashuoneista puuttuvat lukolliset kaapit

Forssan sairaalan potilashuoneissa omaisuutta ei saa lukkojen taakse. Varkaudet ovat silti harvinaisia. Katoamistapauksissa on usein kyse huonomuistisuudesta.
Päiväseltään sairaalassa käyvien toivotaan käyttävän kanttiinin aulassa sijaitsevia lukollisia kaappeja. Pidempään sairaalassa potilaana oleva voi antaa tavaroitaan säilytykseen osaston kansliaan lukkojen taa. Potilaskohtaisia lukollisia kaappeja Forssan sairaalasta ei löydy. Kuva: Lassi Puhtimäki
Päiväseltään sairaalassa käyvien toivotaan käyttävän kanttiinin aulassa sijaitsevia lukollisia kaappeja. Pidempään sairaalassa potilaana oleva voi antaa tavaroitaan säilytykseen osaston kansliaan lukkojen taa. Potilaskohtaisia lukollisia kaappeja Forssan sairaalasta ei löydy. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Lehti kertoi tällä viikolla (10.2.) tapauksesta, jossa Forssan sairaalan potilashuoneen lukottomasta kaapista oli anastettu käsilaukku.

Hallintoylijohtaja Anna Palin pitää tapausta valitettavana ja sanoo, ettei vastaavaa pitäisi päästä tapahtumaan.

– Meidän on nyt mietittävä, onko prosessissa aukkokohtia, joihin tulisi kiinnittää huomiota.

Usein kyse huonomuistisuudesta

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ohjeistaa, että sairaalaan tulleessaan potilas tarvitsee vain henkilöllisyystodistuksen ja tiedot käytössä olevista lääkkeistä. Suuria rahasummia, luotto- tai pankkikortteja, arvoesineitä ja -koruja ei pidä ottaa mukaan.

Jos ylimääräistä omaisuutta on, kannattaa se toimittaa omaisten mukana kotiin, jättää aulan lukolliseen kaappiin tai antaa säilytykseen osaston kansliaan lukkojen taakse.

– Toivon, että tällaisessa tapauksessa tavaroiden luovutuksesta tehdään tarvittaessa kirjallinen listaus, Palin sanoo.

Sairaalan tietoon tavaroiden katoamisia ei tule joka vuosikaan.

Useimmiten kyse on siitä, ettei potilas muista esimerkiksi, mihin hän on laskenut tekohampaansa.

Kadonneen tavaran löytämiseksi pengotaan roskikset, pyykit ja pesula. Tarvittaessa tehdään rikosilmoitus.

– Korvausten osalta jokainen tapaus tarkastellaan erikseen.

Lukolliset kaapit myös kustannuskysymys

Varkaudet ovat mahdollisia, sillä kuka tahansa voi kävellä sairaalaan sisään.

– Henkilökunta ei voi tuntea kaikkia ja tietää, millä asialla kukakin on, Palin huomauttaa.

Sairaalan yleisillä käytävillä on valvontakamerat, mutta niistä potilashuoneissa tapahtuvia varkauksia on vaikea selvittää.

Lukolliset kaapit potilashuoneissa lisäisivät omaisuuden turvaa, mutta tekninen päällikkö Risto Leinonen epäilee, että niiden avaimet katoaisivat ja koodit unohtuisivat.

Lukkojen hankinta olisi myös kustannuskysymys etenkin nyt, kun hyvinvointikuntayhtymä etsii parin miljoonan euron säästöjä.

– Kohtaako yhtälö, kun varkaustapaukset ovat kuitenkin aika harvinaisia, Leinonen pohtii.

Laitoshoidossa yksikköön ei marssita noin vain

Myös Jokioisten Intalankartanossa ympärivuorokautista laitoshoitoa tarjoavalla Winkkeli-osastolla potilashuoneissa on vain lukottomat vuodepöydän laatikot.

Halutessaan asiakas voi antaa arvotavarat henkilökunnalle lukolliseen kaappiin. Tavarat merkitään arvotavaralomakkeeseen, jonka tiedot tarkistetaan muutaman kerran vuodessa.

Asumispalveluesimies Katriina Jokinen kertoo, että usein asiakas antaa arvotavaransa jo sairaalassa omaisten mukaan tai jättää ne kotiin.

– Tilanne on myös sikäli erilainen kuin sairaalassa, että meille tuntemattomia ei tule. Joka yksikköön pääsee vain ovikelloa soittamalla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic