Lounais-Häme

Ovensuukyselyt: Välivaaleissa on kyse Trumpista - Hieman yli puolet katsoi, että Yhdysvalloissa asiat ovat ajautuneet väärälle uralle

Helsinki
07.11.2018, 05:35

Ulkomaat

Liki kaksi kolmasosaa äänestäjistä sanoo äänestävänsä Yhdysvaltain kongressivaaleissa presidentti Donald Trumpin asemasta, ilmenee CNN:n alustavista ovensuukyselyiden tuloksista.
Noin neljäsosa sanoi äänestäneensä Trumpin puolesta, ja noin 40 prosenttia sanoi antaneensa äänen Trumpia vastaan.
Hieman yli puolet sanoi, että maan asiat ovat ajautuneet väärälle uralle.
Jopa joka kuudes äänestäjä sanoi äänestävänsä ensi kertaa välivaaleissa.
Selvä enemmistö äänestäjistä kertoi, että ekstremistinen väkivalta oli tärkeä tekijä äänestyspäätöksessä. Valtaosa myös arvioi, että yhdysvaltalaisista on tulossa yhä enemmän jakaantuneita poliittisesti.
Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet useissa osavaltioissa ja äänten laskenta on käynnissä. Ovensuukyselyjen vastaukset vahvistavat käsitystä siitä, että kongressivaaleissa on kyse ennen muuta Trumpista ja hänen presidenttikautensa sujumisesta.
Terveydenhuolto ja maahanmuutto ovat äänestäjille keskeisimpiä teemoja. Alustavien ovensuukyselyiden mukaan valtaosa äänestäjistä, etenkin demokraattien kannattajat haluavat merkittäviä muutoksia maan terveydenhuoltojärjestelmään.

Ovensuukyselyn mukaan noin puolet arvioi, että Trumpin ulkopolitiikka on lisännyt turvattomuutta

Trump on pitkin kampanjaansa korostanut, että Yhdysvaltain talous on hänen kaudellaan hyvässä kunnossa. Kaksi kolmesta äänestäjästä oli Trumpin kanssa samaa mieltä, republikaanien kannattajat selvästi demokraatteja vahvemmin.
NBC Newsin ovensuukyselyn mukaan noin puolet äänestäjistä arvioi, että Trumpin ulkopolitiikka on lisännyt turvattomuutta Yhdysvalloissa. Noin 40 prosenttia katsoo asian olevan päinvastoin. Kysymys näyttää riippuvan vahvasti äänestäjien puoluekannasta.
NBC kysyi äänestäjiltä myös kantaa asepolitiikkaan. Alustavien kyselytulosten mukaan 60 prosenttia äänestäjistä kannattaa tiukennuksia aseiden sääntelyyn.

WP: Äänestämisessä ollut poikkeuksellisen paljon ongelmia USA:n välivaaleissa

Yhdysvaltojen välivaalien poikkeuksellinen äänestysinto on tuonut mukanaan myös tavallista enemmän äänestysongelmia, kertoo Washington Post. Äänestystä tarkkailevien kansalaisjärjestöjen ryhmä oli saanut ongelmista yli 10 000 puhelua jo ennen puolta päivää.
Joillain äänestyspaikoilla äänestäjät ovat joutuneet odottamaan uurnille pääsyä tuntikausia rikkinäisten äänestyskoneiden vuoksi. Joidenkin äänestyskoneiden epäillään rekisteröineen äänet eri tavoin kuin äänestäjä oli ne koneelle ilmoittanut.
Kansalaisjärjestöille on tullut ilmoituksia myös vähemmistöjen syrjinnästä. Eräällä äänestyspaikalla vaalivirkailijat eivät olleet hyväksyneet alkuperäiskansoihin kuuluvien henkilötodistuksia ja toisella kielletty puutteellisesti englantia puhuvilta tulkin käyttö.

Ovensuukysely: Lähes puolet äänestäjistä vastusti Kavanaugh’n valintaa korkeimman oikeuden tuomariksi

Liki puolet äänestäjistä vastusti Brett Kavanaugh’n valintaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi, ilmenee CNN:n ovensuukyselyiden alustavista tuloksista.
Kavanaugh’n nimitysprosessi nosti Yhdysvalloissa valtavan poliittisen myrskyn. Demokraatit yrittivät loppumetreille asti estää presidentti Donald Trumpin tukeman ehdokkaan valinnan.
Useat naiset syyttivät Kavanaugh’ta seksuaalisesta häirinnästä tämän opiskeluaikoina, mutta liittovaltion poliisin FBI:n nopeassa tutkinnassa väitteille ei löytynyt näyttöä.
Korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen, ja demokraatit ovat pelänneet, että pitkän linjan konservatiivina tunnetun Kavanaugh’n nimityksellä on kauaskantoisia vaikutuksia oikeuden linjauksiin.
Noin puolet miehistä ja alle 40 prosenttia naista tuki ovensuukyselyn mukaan Kavanaugh’n valintaa.

https://edition.cnn.com/politics/live-news/election-day-2018/index.html
https://www.nbcnews.com/card/nbc-news-exit-poll-about-half-voters-say-trump-s-n932746
https://www.washingtonpost.com/politics/broken-machines-rejected-ballots-and-long-lines-voting-problems-emerge-as-americans-go-to-the-polls/2018/11/06/ffd11e52-dfa8-11e8-b3f0-62607289efee_story.html?utm_term=.ceffa6e804ca
https://edition.cnn.com/politics/live-news/election-day-2018/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti