Lounais-Häme Tammela

Ovet avoinna Mustialassa – Nooralla oli sukurasite alalle, Samuli luki muutaman kirjan liikaa

Mustialan ensimmäisen vuoden agrologiopiskelijat tekevät alaa tutuksi avoimien ovien päivänä.
Noora Paakille kiinnostus maatalouteen on sukurasite, kun taas Samuli Oksanen innostui alasta luettuaan metsästäjätutkintoa varten muutaman kirjan liikaa.
Noora Paakille kiinnostus maatalouteen on sukurasite, kun taas Samuli Oksanen innostui alasta luettuaan metsästäjätutkintoa varten muutaman kirjan liikaa. Kuva: Hanna Aronen

Mustialassa on yhtä monta tarinaa kuin opiskelijaa. Toiset ovat varttuneet maanviljelijäperheissä, kun taas jotkut ovat löytäneet maatalouden mahdollisuudet vasta aikuisena.

– Olen aikaisemmalta koulutukseltani levyseppä, ja aloitin muutama vuosi sitten metsästysharrastuksen. Metsästäjätutkintoa suorittaessani luin muutaman kirjan liikaa aiheesta, ja aloin kiinnostumaan riistanhoidosta, forssalainen Samuli Oksanen kertoo.

Viime vuoden yhteishaussa 28-vuotias perheenisä päätti syventää harrastustaan ja haki opiskelijaksi Mustialaan.

– Valintakokeeseen varustauduin tekemällä aiempien vuosien tehtäviä, ja hyvin kävi.

Vahva sukurasite

Lahdesta kotoisin oleva 20-vuotias Noora Paakki puolestaan on varttunut maatilalla.

– Kiinnostus maatalouteen on sukurasite. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut maatilan töistä ja koneista. Sukuni maataloushistoriaa on paikannettu 1500-luvulle asti, Noora Paakki kertoo.

Paakki on ensimmäiseltä koulutukseltaan kokki, mutta ei halunnut jäädä alan töihin.

– Halusin päästä opiskelemaan myös ruoan juurille, eli halusin tietää miten, missä ja millä tavalla kaupasta ostamaani ruokaa tuotetaan, ja olla osana suomalaista ruokatuotantoa ihan sen alkujuurilla.

Vahvan hevostaustan omaavana Paakki hakeutui hevostalouden agrologin koulutukseen.

– Nykyään hevostalouden agrologi ei ole erillisenä hakukohteena Mustialassa, vaan hevospuolen moduulit on sisällytetty maaseutuelinkeinojen tutkintoon.

Paakki valitsi Mustialan opiskelupaikaksi suositusten ja välimatkan perusteella.

– Minulle oli tärkeää, että ehtisin viikonloppuisin kotiin treenaamaan hevosta. Tallilla aikani kuluu suurimmaksi osaksi äitini omistaman omakasvatin eli 7-vuotiaan suomenhevostamma Esasiinan kanssa, joka on ollut minulla valmennusprojektina viimeiset viisi vuotta. Koululle olisi ollut mahdollisuus ottaa hevonen mukaan, mutta haluan viikot keskittyä opiskeluun täysillä, joten tästä syystä emme ole siirtäneet Siinaa minulle valmennukseen.

Monta vaihtoehtoa

Oksanen ja Paakki ovat viihtyneet Mustialassa erinomaisesti.

– Mustiala on hyvä paikka opiskella sen monimuotoisuuden vuoksi. Täällä on todella vahvat perinteet, joiden ohessa on helppo verkostoitua muihin opiskelijoihin. Opettajat ovat asiantuntevia ja osaavia, joten opiskelukin on mielekästä, opiskelijat luettelevat.

Valmistumisen jälkeen Paakin toiveissa on päästä opiskelemaan maataloustieteiden maisteriksi Helsingin yliopistoon.

– Tarkoitus olisi jossain tulevaisuudessa jäädä pitämään yrittäjänä nykyistä tilaamme sekä jatkaa hevoskasvatustoimintaa.

Oksanen toivoisi näkevänsä itsensä työssä esimerkiksi Suomen riistakeskuksella tai Metsästäjäliitossa.

– Agrologi on loistava valinta, josta voi työllistyä moneen eri ammattiin. Onkin helpompi kysyä, mihin agrologi ei pystyisi työllistymään, Oksanen toteaa.

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 11.3.2020. 

Uusimmat

Fingerpori

comic