Lounais-Häme Helsinki

Presidentti myönsi eron Rinteen hallitukselle – Marin ja Lindtman kertovat olevansa valmiita pääministeriksi tarvittaessa

Kokoomuksen Orpo: Uuden hallituksen muodostamisesta on keskusteltava kaikkien eduskuntaryhmien kanssa.
Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä. Rinne kiitti Niinistöä erinomaisesta yhteistyöstä. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä. Rinne kiitti Niinistöä erinomaisesta yhteistyöstä. Kuva: Joel Maisalmi

Presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen eronpyynnön ja pyytänyt valtioneuvostoa jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Niinistö otti Rinteen eronpyynnön vastaan virka-asunnollaan Mäntyniemessä. Rinteen hallitus toimi noin puoli vuotta.
Valtioneuvoston linnassa pidetään tiedotustilaisuus kello 13.

Hallituspuolueet ovat viestineet tahtoa jatkaa samalla kokoonpanolla ja hallitusohjelmalla. Rinteen eroon päädyttiin, koska keskustalla ei ollut luottamusta nimen omaan Rinteeseen.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kuitenkin arvelee puolueiden tarvitsevan joka tapauksessa hallitusneuvottelut poliittisen tilanteen ratkaisemiseksi. Hän ei usko, että pelkkä pääministerin vaihto riittää kriisin selvittämiseen.

–  Tämä on uusi tilanne, jossa testataan uuden perustuslain toimintakyky, totesi Vanhanen Rinteen mahdollisesta erosta jo aamulla eli ennen tilanteen lopullista ratkeamista.

Lindtman: SDP ei ole vielä valinnut hallitustunnustelijaa

Rinteen seuraajaksi on uumoiltu erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia (sd.). Iltalehden mukaan Marin olisi hallitustunnustelija.

Marin on valmis tarvittaessa toimimaan pääministerinä. Suomeen Brysselistä kesken EU-kokouksen saapunut Marin kertoi asiasta toimittajille Helsinki-Vantaan lentokentällä puoli kahdentoista aikaan tänään.

–  Jos tilanne menee siihen, että pääministeri joutuu pyytämään eroa, ja mikäli meillä tietenkin puoluevaltuusto ja puolue on sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa, Marin sanoi, ennen kuin Rinteen eronpyynnöstä oli kerrottu julkisuuteen.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on käytettävissä pääministeriksi, jos puolue niin haluaa. Lindtman kertoi asiasta tänään kello 12:n jälkeen eduskunnassa.

Lindtmanin mukaan SDP tavoittelee nykyisen hallituspohjan jatkoa ”kaikissa oloissa”. Puolue ei ole vielä valinnut hallitustunnustelijaa. SDP:n eduskuntaryhmä on tukenut Rinnettä kaiken aikaa, Lindtman kertoi.

Uuden hallituksen muodostamisesta keskusteltava kaikkien eduskuntaryhmien kanssa, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tiedotteessa.

–  Pääministerin vaihtuminen ei ole ilmoitusasia, eikä siitä voida päättää vain SDP:n kabineteissa. On käynnistettävä perustuslain järjestyksessä tapahtuva prosessi, jossa eduskunta keskustelee avoimesti hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken, Orpo sanoo.

Orpon mukaan kokoomus haluaa aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta.

Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen

SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät olivat tänään koolla tilanteeseen liittyen. Rinteen eroon päädyttiin keskustan epäluottamuksen vuoksi.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

–  Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Rinne tapasi keskustan johtoa aamulla Valtioneuvoston linnassa.

Keskusta ei ole vieläkään kertonut, mikä tarkalleen luottamuksessa Rinteeseen mättää. Keskusta on halukas jatkamaan viiden puolueen hallituksessa ja pitäytymään hallitusohjelmassa.

Iltalehti: Pääministeriehdokas valitaan vasta ensi viikolla

Iltalehden mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin, 34, nousi liikenne- ja viestintäministeriksi Antti Rinteen hallitukseen toisen kauden kansanedustajana. Marin nousi kaiken kansan tietoisuuteen viimeistään, kun hän sijaisti Rinnettä SDP:n puheenjohtajana Rinteen pitkäksi venyneen sairausloman aikana alkuvuodesta. Marin sai laajalti kehuja suoriutumisestaan vaalipaneeleissa- ja tilaisuuksissa.

Marin on kotoisin Tampereelta, ja hän toimi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Puheenjohtajana Marin muistetaan jämäkkyydestään.

Hän luotsasi muun muassa monipolvista ja tuntikausia kestävää pitkää väittelyä vuonna 2016 siitä, tuleeko Tampereelle ratikka. Marinia kehuttiin siitä, että hän pani asiasta eksyvät valtuutetut kuriin.

Kello 14 hallituksen oli määrä vastata kokoomuksen, nyt-liikkeen ja kristillisdemokraattien välikysymykseen. Välikysymys koskee samaa Posti-sotkua ja omistajaohjausjupakkaa, joka syöksi Rinteen hallituksen kriisiin. Rinteen jätettyä eronpyynnön välikysymykseen vastaaminen kuitenkin peruuntuu.

Hallituskriisi otti uusia kierroksia jo eilen, kun Kulmuni ilmoitti, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta puolueessa on ”henkilöön liittyvää epäluottamusta”.

Keskusta kehotti hallituskumppaniaan SDP:tä vetämään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Kulmuni ei suoraan vaatinut pääministeri Rinteen eroa, mutta käytännössä viesti tarkoitti tätä.

SDP:n puoluehallitus oli koolla keskustan ilmoituksen jälkeen eilen ja ilmoitti, että Rinteeseen on täysi luottamus. Rinne ei väistynyt, vaan sanoi, että haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Hallituskumppani keskustan epäily kumpuaa voimakkaasti kuohuneesta Posti-kiistasta, jossa on edelleen avoimia kysymyksiä. Keskustan mielestä viikonloppuna Rinteeltä saadut selvitykset eivät olleet riittäviä.

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan 3.12 klo 12.39 ja klo 13:08.

 

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic