Pääministeri Sipilä: Romania ei ole perääntymässä EU-puheenjohtajakaudesta - Suomen puheenjohtajavuoro toteutumassa ajallaan

Helsinki
13.11.2018, 10:00

Kotimaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Romanian sisäpoliittiset jännitteet eivät vaikuta Suomen EU-puheenjohtajakauden aikatauluun. Sipilä sanoo STT:lle, että Romanialla ei ole aikomusta perääntyä puheenjohtajakaudesta, jonka on määrä alkaa ennen Suomea tammikuun alussa.
Romanian presidentti Klaus Iohannis sanoi maanantaina, että maa ei ole valmis ottamaan vastaan puolivuotista EU-puheenjohtajuuttaan. Presidentti myös kehotti Romanian hallitusta eroamaan.
Sipilän hallituksessa ehdittiin jo varautua siihen, että Romania voi pyytää Suomea aikaistamaan EU-puheenjohtajavuoroaan.
– Kyllä eilen illalla valmiutta alettiin kohottamaan, jos tällainen pyyntö tulee. Mutta tällaista ei nyt ole tulossa, kyllä Romania aikoo hoitaa oman puheenjohtajuutensa ajallaan, Sipilä sanoi STT:lle puhelimitse tiistaina aamulla.
Hallituksesta lähetettiin maanantai-iltana Romanialle kyselyä asiasta sen jälkeen, kun uutisia Romanian presidentin lausunnoista oli liikkeellä, ja vastaus saatiin aamulla.
Romanian presidentin ja hallituksen välillä on ollut jatkuvaa kahnausta, eikä presidentillä ole valtuuksia päättää, jättääkö maa puheenjohtajakauden väliin. Tätä taustaa vasten Iohanniksen puhe oli suunnattu enemmän kotiyleisölle.

Suomen vuoro aikaistui jo brexitin takia

Romanian presidentti edustaa maata Eurooppa-neuvostossa, mutta EU-puheenjohtajuuskauden valmistelussa vastuu on pääministerillä.
Epäilyt Romanian valmiudesta puheenjohtajakapulan vastaanottoon kiihtyivät sen jälkeen, kun maan eurooppaministeri Victor Negrescu erosi yllättäen viime viikolla. Uutistoimisto AP:n mukaan syynä oli ilmeisesti se, että jotkut valtion virkamiehet olivat tyytymättömiä siihen, miten Negrescu oli hoitanut suhteita EU:hun.
Sipilän mukaan Romanian on määrä esitellä puheenjohtajakauden ohjelmansa joulukuun Eurooppa-neuvostossa.
– Olisi aika erikoista, jos vaihdos tapahtuisi tässä vaiheessa ja kiire kyllä tulisi meillekin kieltämättä. Meidän valmistelu lähtee siitä, että heinäkuun alusta ollaan valmiita. En usko, että se tuohon tilanteeseen eskaloituisi.
Viime kädessä puheenjohtajakausien aikatauluista päättää Eurooppa-neuvosto. Suomen puheenjohtajavuoro aikaistui aiemmin puolella vuodella Britannian EU-eron takia. Britannian oli määrä toimia EU-puheenjohtajana loppuvuonna 2017, mutta maan brexit-kansanäänestys sotki suunnitelmat.
Tuolloin päätettiin, että Britannia jättäytyy tehtävästä ja kaikkien seuraavana jonossa olevien maiden puheenjohtajakausia aikaistetaan puolella vuodella.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic