Lounais-Häme

Pääministeri Sipilä Ylen Ykkösaamussa: Kehitysavun määrää ja pakolaiskiintiötä kasvatettava

Helsinki
01.09.2018, 12:25

Kotimaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että Suomen pitää lisätä kehitysavun määrää. Suomen pitää Sipilän mielestä päästä asteittain 0,7 prosentin osuuteen bruttokansantulosta.
– Kyllä sitä pitää lisätä, olen sitä mieltä, että pitää asteittain päästä sinne 0,7 (prosentin) tasolle. Se on totta, että tästäkin on jouduttu nipistämään, kuten monesta muusta tarpeellisesta asiasta, kun Suomen taloutta laitettiin kuntoon.
Sipilä sanoi myös, että olisi valmis asteittain kaksinkertaistamaan Suomen pakolaiskiintiön niin, että Suomi ottaisi 1 500-2 000 pakolaista vuodessa. Tämä Sipilän mukaan edellyttää rajavalvontaa ja esimerkiksi sitä, että yhteistyö YK:n asiantuntijoiden kanssa toimii tulijoiden lähtömaissa. Näin voitaisiin pääministerin mukaan estää hallitsematon maahanmuutto ja kohdistaa apu hädänalaisille.
– Olen valmis siinä tilanteessa nostamaan kiintiötä.

Sipilän lääke: Apu lähemmäs lähtömaita

Sipilän mukaan EU-maissa vallitsee yksimielisyys siitä, että maahanmuuton perimmäisiä syitä pitää hoitaa Afrikan kanssa yhteistyössä.
– Myöskin nämä maat, jotka vastustavat kaikkea solidaarisuutta tässä kysymyksessä, niin ne ovat valmiit pistämään rahaa ja taloudellista apua.
Suomi on Sipilän mukaan esittänyt, että YK:n pakolaisjärjestön kanssa tehdään yhteistyötä niin, että ihmisiä voidaan auttaa lähempänä kriisialueita.
– Siellä tehdään jo se valinta, kuka on henkilökohtaisen suojelun tarpeessa ja otetaan sitten kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta hallitummin tänne Eurooppaan.
Sipilä sanoi haastattelussa, että suurin osa 2015-2016 tulleista maahanmuuttajista ei paennut sotaa tai vainoa.
– Nythän tämän tilanteen teki vaikeaksi se, että suurin osa näistä liikkeellä olijoista oli taloudellisten syiden takia, ei sen takia, että he pakenisivat sotaa tai henkilökohtaista vainoa. Se on tämän epäjärjestyksen aiheuttanut Euroopassa.
STT kysyi Sipilän esikunnasta, mihin väite perustuu. Asiaa luvattiin selvittää.

Ei ottanut kantaa äärioikeiston toimiin Saksassa

Sipilältä kysyttiin, mistä hänen mielestään Saksan Chemnitzissä olleet äärioikeiston mielenosoitukset kumpuavat.
Liittokansleri Angela Merkel on toistuvasti tuominnut äärioikeiston protestit, joiden aikana useita ulkomaalaisia on jahdattu ja vahingoitettu.
Sipilä ei ottanut kantaa äärioikeiston toimintaan tai muukalaisvihamielisyyteen, vaan sanoi mielenosoitusten kumpuavan hallitsemattomasta maahanmuutosta.
– Silloin siihen ei riittävän nopeasti pystytty reagoimaan EU:n tasolla, että kyllä siinä kaikkien pitää peiliin katsoa, että miten tällainen tilanne pääsi käymään.

https://areena.yle.fi/1-3239260#autoplay=true

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti