Lounais-Häme

Pääseekö saunominen kulttuuriperintökohteeksi? – Perinteinen thaihieronta lisättiin Unescon luetteloon

Näin saunottiin Ruostejärven leirikeskuksessa Tammelassa kesällä 2017. Suomi ehdottaa saunomiskulttuuria Unescon luetteloon. Kuva: Lassi Puhtimäki
Näin saunottiin Ruostejärven leirikeskuksessa Tammelassa kesällä 2017. Suomi ehdottaa saunomiskulttuuria Unescon luetteloon. Kuva: Lassi Puhtimäki

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle on lisätty uusia kohteita. Yhtenä uutena kohteena on perinteinen thaihieronta hieronta.

Perinteisessä thaimaalaisessa hieronnassa yhdistyvät buddhalaiset lääkintäopit, joogan venytysliikkeet ja kohteena on kehon läpi kulkevat energialinjat. Sillä ei ole käytännössä mitään tekemistä myös thaihierontana tunnetun seksihieronnan kanssa.

Lisäksi listalle kelpasivat nyt Damaskoksen ruusuun liittyvä tietotaito Syyriasta sekä Brysselin vuosittainen Ommegang-festivaali. Monikansallisina kohteina luetteloon lisättiin alpinismi Italian, Itävallan ja Sveitsin esittämänä sekä 14 Pohjois-Afrikan maan yhteinen taatelipalmuun liittyvä tietotaito. Norja sai luetteloon toisen kohteensa, Setesdalin musiikki- ja tanssiperinteen.

Unescon kulttuuriperinnön hallitustenvälinen komitea valitsi hiljattain Bogotan kokouksessa Kolumbiassa ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön kohteita kaikkiaan 36.

Luettelossa kohteita on nyt yhteensä 550 kohdetta 127 maasta. Listalle ovat kelvanneet muun muassa flamenco-tanssi, akupunktio ja Jamaikan reggae-musiikki.

Suomi voi saada kautta aikain ensimmäisen kohteensa listalle ensi vuonna, jolloin niitä on tarkoitus käsitellä. Suomi on ehdottanut aineettoman kulttuuriperinnön kohteeksi saunomisperinnettä sekä kaustislaista viulunsoittoa.

Suomen ehdotuksista viulunsoitto tulee käsiteltäväksi maaliskuussa 2020 ja saunominen saman vuoden joulukuussa. Suomessa esimerkkejä kerätään Elävän perinnön wikiluetteloon. Suomen Elävän perinnön kansallisessa luettelossa on tällä hetkellä 52 kohdetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic