Lounais-Häme

Pääsiäinen voi olla vaarallinen juhla lemmikille

Kissat voivat saada pääsiäiskukista ja -koristeista vatsavaivoja. Pahimmillaan vierasesine joudutaan poistamaan tähystämällä tai leikkaamalla. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kissat voivat saada pääsiäiskukista ja -koristeista vatsavaivoja. Pahimmillaan vierasesine joudutaan poistamaan tähystämällä tai leikkaamalla. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Pääsiäinen on herkkujen aikaa, mutta juhlaruoat ja -kukat kannattaa säilyttää lemmikkien ulottumattomissa.

– Monet pääsiäisruoat eivät sovi koiran vatsalle, ja muun muassa tumma suklaa voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen myrkytystilan, Agria Eläinvakuutuksesta muistutetaan.

Suklaan sisältämä teobromiini on koirille myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää. 10-kiloinen koira voi saada myrkytysoireita syötyään yli 100–200 grammaa maitosuklaata tai 25–50 grammaa tummaa suklaata.

Yleisiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Koira voi myös täristä, vaikuttaa levottomalta sekä saada kramppeja ja sydämentykytystä. Oireiden ilmaantuessa on otettava heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos koiraa haluaa hemmotella pääsiäisenä, kannattaa koiralle antaa suklaan, viinirypäleiden, pähkinöiden ja muiden herkkujen sijaan mieluummin puruluu tai koiranruokaa.

 

Kissoille vatsavaivoja voivat aiheuttaa pääsiäiskukat ja -koristeet, kuten muoviset pääsiäismunat, höyhenet ja yllätyslelut. Ne kannattaa siksi sijoittaa lemmikin ulottumattomiin.

Nieltynä koristeet tai muut pikkuesineet saattavat juuttua kissan nieluun tai ruoansulatuskanavaan, mikä voi aiheuttaa tukehtumisen, suolistotukoksen tai haavoja ruoansulatuskanavaan. Vierasesine voidaan joutua poistamaan tähystämällä tai leikkaamalla.

Myös tietyt kukat ovat kissoille myrkyllisiä, muun muassa narsissit ja pääsiäisliljat. FL

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehdessä 12.4.2019

Uusimmat

Fingerpori

comic