Lounais-Häme

Pääsiäisnäytelmässä anteeksiannon tiellä

Anteeksi antaminen paitsi toinen toisillemme, myös itsellemme on teemana yhtä ajaton kuin muutenkin yleispätevä. Erityissyynsä aiheen pohdiskeluun antaa hiljainen viikko, jolloin Forssan seurakunnassa anteeksiannon olemusta nostaa pintaan pääsiäisnäytelmä.

Vuodesta 2008 yhtäjaksoisena jatkuneisiin Forssan seurakunnan pääsiäisteatteriesityksiin keskeisesti vaikuttanut pastori Mauri Laihorinne päätyi tällä kertaa näytelmään Tiet. Jouni Apajalahden kirjoittama kappale valmistui alkujaan tv-näytelmäksi vuonna 1961.

Vaikka näytelmän syntyajankohdasta vuosia on jo vierähtänytkin, huomauttaa Laihorinne sen tarjoavan meille edelleen tartuntapintaa.

-Taakse jääneet vuosikymmenet ovat vaikuttaneet lähinnä niin, että näytelmässä tulee vastaan sanomaltaan ja tarkoitukseltaan vaikeasti hahmottuvia termejä.

Mauri Laihorinne tutustui Tiet-näytelmän käsikirjoitukseen jo opiskeluaikoinaan, jolloin hän luki teologian ohella teatteritiedettä. Näytelmän ohjaava Forssan seurakunnan pääsiäisnäytelmistä entuudestaan tuttu Eliisa Lintukorpi vuodattaa kiitosta Laihorinteen kappalevalinnalle.

-Paljon symboliikkaan ja retkiä merkityksiin sisältävänä se on alkanut elää mielessäni jo omaa elämäänsä ja uskon, että yleisökin löytää siitä omansa.

Eliisa Lintukorpi määrittelee Tiet aikuisten näytelmäksi, jonka kohderyhmäksi sopivat myös nuoret.

Tarinan keskiössä on Mauri Laihorinteen tulkitsema unohdettu pastori Aitovieri, joka tarjoaa pelastusta sitä kaipaaville. Draamallista vastavoimaa pastori saa paholaisesta, jonka osaan sonnustautuu Matias Pynnönen.

-Mitä enemmän roolitekstiäni luen, sitä enemmän olen huomannut pahiksen pyrkivän sisälle ihmisten ajatuksiin, jonkinlaisena yhteytenä omaantuntoon, toteaa Forssan seurakunnan järjestyksessään neljännessä peräkkäisessä pääsiäisnäytelmässä esiintyvä näyttelijä.

Elämän kolhimana Liisa Kumpuna etsii pelastusta toivottomuuteensa Taruanna Haarlo. Hurmahenkisenä Aureliaa Westerlinginä kohtaa omat elämänmutkansa Eija Ojansuu. Eino Kujalan tulkitsema talousneuvos Palkkinen uskoo kyllä kaikkein korkeimpaan, mutta joutuu väistämättä harjoittamaan itsetutkiskelua elämänasenteellaan, jonka mukaan taivaspaikankin voi ostaa rahalla.

-Tiet on pitkänperjantain näytelmä, jonka lopussa pääsee kuitenkin myös valo kajastamaan, tiivistää Mauri Laihorinne.

Näytelmän musiikista vastaavat kanttorit Outi Aro-Heinilä ja Ilkka Paavolainen ja tehosteista Harri Oinonen.

Pääsiäisnäytelmän esitykset tapahtuvat Forssan seurakuntatalolla. Paikalla on näytelmän aikana ikoninäyttely ja kahvio, jonka tuotto menee Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. FL

Tiet-pääsiäisnäytelmän ensiesitys on Forssan seurakuntatalolla sunnuntaina 9.4. kello 13. Esitykset jatkuvat ti. 11.4 kello 18 sekä pe. 14.4. ja su 16.4. kello 13 ja 15.

Uusimmat

Fingerpori

comic