Lounais-Häme Tammela

Pääskyt uhmaavat takatalvea Tammelassa – kylmyys voi haitata lintujen pesintää

Pääskyt saapuvat Suomeen yleensä toukokuun alkupuolella. Ensimmäiset yksilöt tekevät muuttomatkan jo huhtikuun puolivälin aikoihin. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Pääskyt saapuvat Suomeen yleensä toukokuun alkupuolella. Ensimmäiset yksilöt tekevät muuttomatkan jo huhtikuun puolivälin aikoihin. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

 

Tammelan kesäteatterin kupeessa asuva Väinö Pellikka havaitsi perjantaina neljä räystäspääskyä liitelemässä Pyhäjärven yllä.

– Join keittiön ikkunan ääressä kahvia ja sanoin vaimolle, että kato nyt.

Havaintoajankohta ei sinällään ole poikkeuksellinen, sillä Pellikka muistelee tehneensä aiempinakin vuosina ensimmäiset pääskyshavainnot vapun tienoilla. Toukokuun alku on myös BirdLifen mukaan tyypillinen aika pääskyjen kevätmuutolle.

Sen sijaan Pellikkaa kummeksuttaa, miten pääskyset viitsivät olla liikekannalla tällaisellä säällä. Tammelassa lämpötila nousi perjantai-iltapäivällä niukin naukin plussan puolelle.

– Ihmettelen, että ne näin kylmällä viihtyvät lentämässä 20–30 metriä laiturista järvelle päin, vaikka kylmä pohjoistuuli puhaltaa.

 

Humppilalainen luontoaktiivi Jouko Alhainen tietää heti, mistä on kyse.

– Pääskyt turvautuvat mataliin järviin, jossa vesi on kerennyt lämmitä. Ne ovat ensimmäisiä paikkoja, mistä saa hyönteisravintoa.

Pääskyt eivät ole Lounais-Hämeessä harvinainen näky, mutta kanta on vähentynyt huomattavasti viime vuosikymmenten aikana. Alhainen arvioi, että räystäspääskyjä on enää 15–20 prosenttia verrattuna 40 vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin hän teki lajitutkimusta.

– Hyönteisten niukkuuden vuoksi räystäspääskyjen on ollut pakko siirtyä yhä pohjoisemmaksi.

 

Lintujen kevätmuutto on sujunut tähän asti normaaliin tapaan. Pellikka on bongannut muun muassa telkkiä, heinäsorsia, isokoskeloja, nokikanoja ja joutsenia. Västäräkit ovat tepastelleet pihamaalla jo monta viikkoa ja kottaraiset käyskennelleet kesäteatterin lepikossa.

– Ensimmäiset käetkin ovat tulleet. Kesä on jo pitkällä, vaikka lämpömittarista siltä ei näytä, Alhainen naurahtaa ja kertoo odottavansa seuraavaksi tervapääskyjä saapuvaksi.

Jos takatalvesta tulee pitkä, sillä voi Alhaisen mukaan olla vaikutuksia pesintään. Kun lämpöä ja ravintoa on niukasti, linnut hylkäävät herkemmin pesänsä. Huonoissa olosuhteissa ne eivät myöskään puolusta pesäänsä yhtä hanakasti kuin olosuhteiden ollessa optimit.

– Jos pesintä menee kylmyyden takia pilalle, täytyy pitää parin viikon paussi, ennen kuin muninnan voi aloittaa uudelleen. Kaikilla lajeilla se ei ole mahdollista, ja seuraava yritys on seuraavana vuonna.

Huonoissa olosuhteissa linnut myös pakkautuvat herkästi pesimään parhaimpiin paikkoihin. Joukossa hälytysjärjestelmä toimii tehokkaasti, mutta toisaalta se myös kiinnittää herkästi vihollisten huomion. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic