Lounais-Häme

Päätökset lähenevät: Koulusuunnitelmat esiin Forssassa

Forssan valtuustosalissa tarjottiin eilisiltana läpileikkaus forssalaiseen kouluverkkosuunnitteluun lähes neljän vuoden ajalta. Nyt sivistyslautakunta asetetaan kuskin paikalle valmistelemaan kaupungin kouluverkon tulevaisuutta.

Iltakoulun avasi FCG oy:n arkkitehti Mervi Alaluusua, joka esitteli avoimia ja joustavia oppimisympäristöjä. Hänen mukaansa oppimiskäsitysten muutoksen myötä oppilaalla on aivan eri rooli kuin vanhassa opettajakeskeisessä koulussa. Nyt opettaja nähdään kasvattajana ja kannustajana.

Kouluihin tarvitaan erilaisia oppimisympäristöjä. Tiloja voidaan rajata mm. erilaisin lasiseinin. Tila, kalusteet ja oppimistilanne muodostavat nyt kokonaisuuden. Lattiamateriaaliksi voidaan koulusoluissa valita vaikkapa tekstiililaatta, koska oppilaat jättävät kenkänsä ulko-ovien läheisyyteen.

Arkkitehti Mikko Uotila tarjosi katsauksen kolme vuotta sitten valmistuneisiin Tölön koulun peruskunnostuksen suunnitelmiin. Uotila totesi lähtökohtiin kuuluneen, ettei rakennuksen ilmettä lähdetty muuttamaan. Tölöä kehitettiin noin 250 oppilaan kouluna.

Tölöllä on runsaasti tukea vaativia oppilaita ympäri Suomessa. Paikalla ollut Tölön koulun rehtori Minna Lintonen totesi Tölön koulun kärsivän melkoisesta tilanahtaudesta erityisesti vaativan erityistuen ja erityistuen tarpeessa olevien oppilaiden osalta, joita on kaikkiaan 117.

Tölön koulussa opiskelee kaikkiaan kolmisenkymmentä kehitysvammaista.

 

Forssan monitoimikeskuksen hankesuunnitelmassa Tölön koulun erityistukea kaipaavien oppilaiden määrä oli määritelty laskennallisesti sataan, joten tilat ovat tältä osin alimitoitetut. Tilanne voidaan suunnittelijoiden mukaan korjata ja neliöitä lisätä ilman, että eri rakennusmassojen mittakaava hajoaisi liiaksi.

Keskustelussa kaupungin sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnnönen korosti, että tässä vaiheessa hankkeesta on olemassa vain ulkoseinät, joiden sisältöä aletaan nyt henkilöstön ja muiden tahojen kanssa vasta suunnitella.

Innovarchin pääsuunnittelija Esko Pelkonen kuvasi monitoimikeskuksen tiloja ryhmitetyn kylämäiseksi kokonaisuudeksi kahteen vaihtoehtoon.

 

Monitoimikeskuksen toteuttaminen Yhtiönkadun varteen 8 8000 neliön kokonaisuudeksi maksaisi noin 17,9 miljoonaa euroa 640 neliömetrin liikuntasali mukaan lukien. Mikäli liikuntasali kasvatetaan tuhanteen neliöön, hintalappu kohoaa noin miljoonalla eurolla.

Mikäli monitoimikeskus toteutetaan Feeniksin urheiluhalliin liittyen hintalappu laskee noin 16,1 miljoonaan euroon. Tässä vaihtoehto 2:ssa hankkeen laajuus on yli 7 400 neliömetriä. Liikuntahallien rakentamisessa ei ole huomioitu katsomojen rakentamista.

Peruskorjauksen ja uudisrakentamisen kustannusvaikutuksia esitteli myös kaupungin kiinteistöpäällikkö Jukka Perälä. Hän kertasi, että Tölön ja Kuhalan koulun sekä Kurjenpesän ja Taikatulen päiväkotien peruskunnostusten arvioidaan maksavan yhteensä noin 20,3 miljoonaa euroa.

Käyttötalouteen kunnostuksella saataisiin vuositasolla 130 000 säästö, kun monitoimikeskuksen toteuttamisella säästö olisi jo vajaat 250 000 euroa, josta energian osuus olisi yli 150 000 euroa. Sivistystoimelle sisäiset vuokra olisivat vuodessa jopa noin miljoona euroa pienemmät kuin peruskunnostuksen vaihtoehdossa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/46097-monitoimikeskuksella-niukasti-enemman-kannattajia

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/41937-monitoimikeskuksen-suunnitteluun-rahoitusta

Uusimmat

Fingerpori

comic