Lounais-Häme

Päätös voidaan viedä käräjillekin

Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen pitää melko varmana, että Forssan kaupunginhallituksen yhteisyritystä koskevasta päätöksestä valitetaan sekä markkina- että hallinto-oikeuteen.

-Veikkaan, että valittajina ovat kilpailijoiden lisäksi aivan tavalliset kuntalaiset. En ihmettelisi, vaikka henkilöstöjärjestöt katsoisivat myös aiheelliseksi valittaa.

Ahosen mukaan maakunta arvioi sopimusta omalta kannaltaan heti voimaanpanolain astuttua voimaan.

-Mikäli sopimus katsotaan vahingolliseksi syntyvän maakunnan kannalta, on edessä hallinto- ja markkinaoikeuden käsittelyiden lisäksi myös sopimusoikeudellinen prosessi käräjäoikeudessa.

Hän jatkaa, että myös aluehallintovirasto arvioi sopimusta ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) toimintaa laillisuuden kannalta.

-Yksityisoikeudellisilla sopimuksilla ei voi ohittaa lakia.

 

Ahonen sanoo, että maakunnan täytyy vielä tutustua huolellisesti Forssan kaupunginhallituksen maanantaina tekemään päätökseen.

-Katsomme päätökset huolellisesti rinnakkain aiempien päätösten kanssa.

Kaupunginhallitus on tähän mennessä tehnyt yhteisyrityksen perustamisesta yhden esityksen valtuustolle ja valtuusto yhden päätöksen. Lisäksi kaupunginhallitus teki uuden päätöksen asiasta maanantain kokouksessaan.

Ahonen ei vielä ole nähnyt maanantaista päätöstä kirjallisena, mutta häntä on infottu päätöksestä puhelimitse.

-Sen infon perusteella päätös kuulosti vähintäänkin mielenkiintoiselta.

 

Oma Hämeellä tai Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirillä ei ole aikeita valittaa Forssan, Humppilan tai Ypäjän yhteisyrityspäätöksistä.

-Emme edes voi valittaa päätöksestä, Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg toteaa.

Oma Häme on nimittäin sote- ja maakuntauudistusta valmisteleva projekti. Projekti ei voi valittaa päätöksestä.

-Sairaanhoitopiirillä ei ole intressiä tehdä valitusta, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen sanoo.

Hän lisää, ettei hän tunne juridiikkaa niin paljon, että tietäisi, olisiko sairaanhoitopiirillä edes mahdollisuutta valittaa.

 

Lounaishämäläisten kuntien yhteisyritystä koskevat päätökset eivät vaikuta tavallisen kuntalaisen elämään.

Kaikki saavat jatkossakin hoitoa asuinkunnasta riippumatta.

-Jos ajatellaan vaikkapa erikoissairaanhoitoa, niin meillä on valinnanvapaus. Hoitopaikan on voinut tähänkin asti valita itse, Juvonen sanoo.

Samaa sanoo Lindberg perusterveydenhuollon palveluista.

-Palvelut jatkuvat. Ihmisten valinnat näyttävät lopulta sen, missä palveluita tulee olemaan. Joko ne ovat yksityisiä palveluita tai julkisia, Lindberg summaa.

 

Lindberg lisää, että ihmiset, jotka eivät itse valitse palveluntarjoajaa, listataan lähimmän terveysaseman käyttäjäksi.

-Jää nähtäväksi, syntyykö myöhemmin uusia terveysasemia.

Lindberg sanoo kysyneensä viime viikolla Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) yhtymäjohtaja Juha Heinolta, miten pienten kuntien terveysasemien käy yhteisyrityksen aloituksen myötä.

-Hän vastasi, etteivät ne siirry yhteisyritykselle vaan hykylle, joten vuoden 2019 alusta lähtien ne siirtyvät maakunnalle.

 

Juvonen sanoo, että ennen kuin asiat ovat niin pitkällä, että yhteisyritys aloittaisi toimintansa, asiassa on vielä monta mutkaa.

-Kaikki kunnat ovat mukana maakunnassa ja maakunta on palveluiden järjestäjä vuodesta 2019 alkaen. Sen jälkeen yksikään kunta ei ole palveluiden järjestäjä.

Juvosen mukaan yhteisyritysvalmistelussa esille noussut leikkaustoiminnan merkitys on saanut liian ison roolin. Hänen mukaansa sillä ei ole niin suurta merkitystä kuin on annettu ymmärtää.

-Siitä tuli mittaansa suurempi kysymys, Juvonen toteaa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/34847-pihlajalinna-paatos-pysyy

Uusimmat

Fingerpori

comic