Lounais-Häme

Päätösvalta pysyy paikallisilla toimijoilla

Alueellisen puhelinyhtiö Lounean omistuksen ympärillä käyty vääntö seudullisten toimijoiden ja sijoittajien välillä on päättymässä paikallisten erävoittoon.

Paikallisen omistuksen ja päätöksenteon tueksi perustettu Lounean Pienosakkaat ry on on onnistunut haalimaan yli 26000 osakkeen eli lähes 30 prosentin edustuksen tämän illan ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Määräenemmistöllä turvataan yhdistyksen puheenjohtaja Matti Rasilan mukaan paitsi omistuksen ja päätöksenteon säilyminen seudulla, myös Salon, Someron ja Forssan seudun kehittäminen.

Rasila muistuttaa, ettei kampanjassa ole kyse Lounean tukemisesta yrityksenä vaan siitä, että halutaan turvata teleoperaattoriverkoston toimintaa hoitavan yrityksen läsnäolo seudulla. Pörssiyhtiö olisi Rasilan mukaan vääränlainen omistaja paikalliselle puhelinyhtiölle.

-Sijoittajien tavoitteena on tehdä liikevoittoa, ja siinä kuituverkkoon satsaaminen olisi liian pitkäaikainen tuotontavoitteluprosessi. Paikallisella toimijalla tavoitteena on seudun kehittäminen ja se, että ihmiset tekevät työt, investoinnit ja korjaukset jatkossakin paikallisesti. Investoiminen kalliiseen, mutta seutukunnan elinkeinoelämälle välttämättömään infrastruktuuriin jatkuu määräenemmistön myötä, Rasila sanoo.

Lounea on satsannut kuituverkon kehittämiseen viime vuosina noin 60 miljoonaa euroa. Jos jobbarit olisivat päässeet valtaan, seurauksena olisi Rasilan väittämän mukaan ollut yhtiön ajautuminen sijoittajien kautta Elisalle, joka olisi ajanut paikalliset palvelut alas ja sulattanut ne omiinsa.

-Seudun menestyksen kannalta pitää olla pitkäaikainen kehityssuunnitelma. Muuten voi käydä kuten Tervolassa, jossa kuituverkko rakennetaan veronmaksajien rahoilla ilman teknistä, projekti- ja rahoitusosaamista, jolloin rakentaminen on kallista ja hankalaa.

Pienosakkaat keräsi keväällä noin 15000 osakkeeseen oikeuttavat valtakirjat, mikäli olisi ollut noin 2000 enemmän kuin yhtiökokouksen määräenemmistö edellytti. Yhdistyksessä ei tähän tyydytty, vaan löydettyjen samoja intressejä omaavien rahoittajatahojen ansiosta yhdistys pystyi lähestymään jokaista osakkeenomistajaa kirjeellä ja pyytämään heiltä valtakirjaa. Kampanjan avulla yhdistys sai kasaan ainakin 26000 osakkeen edustuksen, tosin lopullinen laskenta oli vielä tiistaina kesken.

Mukana on myös lähinnä kunnista, seurakunnista ja paikallispankeista koostuva ankkuriomistajien joukko, joilla on hallussaan noin 8000 osaketta. Ankkuriomistajat eivät Rasilan mukaan katso sijoittajien valtausyritystä lämmöllä.

Pienosakkaiden työmäärä on ollut iso, mutta Rasilan mukaan palkitseva. Salon entinen kaupunginjohtaja on kotoisin Forssasta ja tuntee tämänkin seudun hyvin. Rasilan mukaan yhdistyksen puuhaihmiset ovat saaneet osakkeenomistajilta vain kannustavia kommentteja.

Rasila ei osaa sanoa, mitä liikevoittoa tavoittelevat sijoittajat jatkossa yhtiön ympärillä tekevät.

Aktiivisimmilla jobbareilla on omistuksessaan noin 7000 osaketta. Rasila muistuttaa, että Lounean osakkeiden arvo nousee koko ajan ja ne tuottavat omistajilleen vuositasolla osinkoa noin viisi prosenttia. Hän ei lähtisi tappamaan lypsävää lehmää, vaan mieluummin toisi sille sonnin.

-Se on selvää, että Lounean Pienosakkaat ry:llä on nyt yliote valtakirjojen avulla ja sijoittajien mahdollisuudet sanella päätöksiä on muutamaksi vuodeksi niitattu. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti