Lounais-Häme

Päättäjät ja virkamiehet lasten silmin

Uudet päättäjät aloittivat tehtävissään viime kesänä. Forssan kuvataidekoulu päätti tehdä poliitikkoja tunnetummiksi muotokuvanäyttelyllä. Jokaiselta valtuutetulta ja lautakunnan jäseneltä pyydettiin valokuva, josta kuvataidekoululaiset pääsivät ikuistamaan muotokuvan taiteilijan vapautta käyttäen.

Syksyllä kaupungin virkamiehet pyydettiin eläviksi malleiksi. He olivat malleina puolisen tuntia.

-Elävät mallit olivat koskettavampia. He juttelivat lasten kanssa ja vastailivat heidän kysymyksiinsä. Näin lapset ymmärsivät, keitä he ovat maalaamassa, kertoo kuvataidekoulun johtava opettaja Teija Lauronen.

Näyttely piti järjestää syksyllä, mutta vain kolmasosa päättäjistä lähetti kuvansa.

-Jouduin googlaamaan loppuja ja apuja saatiin myös Mainossatamalta. Näyttelyn järjestäminen venyi tästä syystä kevääseen. Viidestä poliitikosta en löytänyt kuvaa, Lauronen harmittelee.

 

Muotokuvia ovat tehneet kuvataidekoulun oppilaat viisivuotiaista viisitoistavuotiaisiin. Taiteilijoita on yhteensä noin 200 monesta eri ryhmästä. Alkujaan kaikkien oppilaiden piti tehdä muotokuva, mutta projekti siirtyi ja joillakin ryhmillä oli jo muita kevätkiireitä.

-Kaikki mukaan lähteneet päättäjät ja muut projektista kuulleet ovat kehuneet ideaa kivaksi. Moni kuvansa lähettänyt päättäjä on kysellyt, mitä projektille kuuluu, Lauronen kertoo.

Vaikka lapset ja nuoret eivät välttämättä tunnistaneet etukäteen poliitikkoja kuvien perusteella, osa heistä nousi toisia suosituimmiksi malleiksi. Kansanedustajistamme Sanni Grahn-Laasonen osallistui projektiin ja lähetti kuvansa ensimmäisten joukossa. Hän myös pääsi suosituimpien mallien joukkoon. Myös vihreiden valtuutetusta Maija Krannista moni piirsi muotokuvan. Lauronen arvelee, että taiteilijoita houkutti Krannin pitkät, vaaleat hiukset.

 

Muutama malli sai taitelijoilta myös lempinimen kesken luomistyön. Pekka Murtolahdelle joku antoi lempinimen symppis-Simo. Turkka Malin joku nimesi Kaapoksi, koska Malista kuulemma tuli kuvassa sarjakuvahahmo Kaapon, 4, näköinen.

Kuvataidekoululaisten kiireet venyttivät näyttelyn avaamista vapun yli, mutta näyttely avautuu Forssan kaupungintalon aulassa vapun jälkeen ja on avoinna toukokuun ajan aina kun kaupungintalo on avoinna.

-Tätä on kysytty kiertonäyttelyksi. Ehkä sellainen toteutuukin typistetymmässä muodossa, Lauronen sanoo. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti