Lounais-Häme

Päättäjiltä toivotaan vakaata harkintaa

Yhteisyritys vai Oma Häme? Siinäpä pulma, jota Forssan seudun päättäjät saavat vielä moneen kertaan pohtia.

Lääkäriliiton ja Tehyn paikallisosastot järjestivät Jokioisilla seudun luottamushenkilöille suunnatun keskustelutilaisuuden, jossa nousi esiin myös yhteisyrityksen ympärillä olevia kysymyksiä ja uhkakuvia.

Ajoittain tiukaksikin keskusteluksi äitynyttä tilaisuutta kehuttiin tasapuoliseksi mahdollisuudeksi tuoda kantoja esiin sekä yhteisyrityksen että Oma Hämeen puolesta.

Tehyn Forssan ammattiosaston puheenjohtaja Anna Kenni ei asetu vielä kummankaan puolelle. Hänestä tietoa ei ole saatavilla riittävästi, tai sitä pitää osata kysyä oikealla tavalla. Kennin mukaan Oma Hämeen ympärillä on esiintynyt myös pelottelua tulevasta palveluiden järjestämisestä.

-Toivoisin tiedottamiseen tasapuolisuutta seudulle ja myös henkilöstön näkökulmaa mukaan yhteisyrityksen valmisteluun, kuten Oma Hämeen kohdalla tapahtuu. Tämä tilaisuus on järjestetty osin juuri tasapuolisen tiedonkulun kannalta. Päättäjien toivoisin käyttävän vakaata harkintaa. Epävarmuutta on vielä paljon, varmaa tietoa ei juuri ole, Kenni näkee.

Myös terveyskeskuslääkärien luottamusmies Ilkka Kankaanpää kaipaa tiedotukseen tasapuolisuutta ja päätöksentekoon malttia.

-Olen huolissani siitä, että kiireessä on mahdollisuus suuriin ja jopa kohtalokkaisiin virheisiin, kun sote-ympäristöä hahmottavat laitkin ovat vasta valmisteluvaiheessa.  Kuntien ei kannata tehdä päätöksiään side silmillään. 1200 työntekijän puolesta on vaikea puhua, mutta kun luottamusmiehenä seuraa prosessia, niin aika kapeaksi jää tieto ja henkilöstön tehtäväksi jää luottaa. Talon sisällä kaivataan tietoa yhteisyrityksestä, mutta myös Oma Hämeellä on tiedottamisessa parantamisen varaa, Kankaanpää toteaa.

Kenni on erityisesti huolissaan työpaikoista yhteisyrityksessä, koska maakunta ottaa kuntien ja kuntayhtymien työntekijät vanhoina työntekijöinä palvelukseen.

-Yhtiöjärjestelmässä malli on erilainen. Kahden vuoden jälkeen tulee yhtiömaailman lait, mitä tapahtuu sen jälkeen? Yksityinen voi muuttaa esimerkiksi palkkausjärjestelmää ja jos tulee supistamisen tarvetta, niin voidaanko yt-menettelyn kautta työntekijälle tarjota työtä vaikka 200 kilometrin päästä yksityisen toisissa yksiköissä? Muun muassa näitä kysymyksiä henkilöstö on Kennin mukaan esittänyt.

Evp. terveyskeskuslääkäri, Forssan kaupunginvaltuuston jäsen Pentti Mansikkamäki (kesk.) piti hyvänä, että ammattiyhdistyspuolenkin ääni tulee kuuluviin.

-Potilaan etu on ollut aika pienesti keskusteluissa. Myös henkilökunnan ulostulo olisi tärkeä osa keskustelua, Mansikkamäki totesi.

Yhteisyrityksen uudessa kilpailutusprosessissa kotihoito ja palveluihin ohjaus viranomaispäätöksin jäisi kuntayhtymään, tehostettu- ja palveluasuminen siirtyisi yhteisyritykselle.

Tehyn luottamusmies, vanhuspalvelun palveluohjaaja ja Forssan kaupunginvaltuutettu Tarja Rajahalme-Tahvanainen (sd.) toi esiin huolensa ikäihmisten asumispalveluista.

-Toivon, ettei hykyn vanhuspalveluita lähdetä hajottamaan, se olisi lopun alkua, Rajahalme-Tahvanainen näki.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) totesi Oma Hämeen ohjausryhmän tietävän, millaista viestiä päättäjille on syötetty muun muassa sairaalan alasajosta, työpaikoista ja tukipalveluiden säilymisestä. Lepola kantoi huolta siitä, saako hykyn henkilöstö valmistelusta tasapuolista tietoa.

-Esimiesasemassa olevia työntekijöitä on lähtenyt runsaasti muihin organisaatioihin. Työntekijöiltä tai kuntien luottamushenkilöiltä ei sallita kritiikkiä. Työntekijöitä nuhdellaan ja puhutellaan, kun he kertovat virkavastuulla näkemyksiään, Lepola hämmästeli ja näki, että asioita ollaan viemässä eteenpäin aika vähillä tiedoilla.

Jokioisten kunnanvaltuutettu Pauli Myllyoja (vas.) näkee, että Oma Häme pyrkii turvaamaan Forssan sairaalan tulevaisuuden niin pitkälle kuin mahdollista nykyisillä palveluilla.

-Puheet sairaalan alasajosta ovat Sirkka-Liisa Anttilan propagandaa. Myös lehdistön voiman taustalla ovat määrätyt mielipiteet, Myllyoja sivalsi.

Hän ihmetteli halua betonoida sopimukset 10-15 vuodeksi, vaikka soteuudistus ei toteutuisikaan.Myllyoja huomautti, että mikään laki uudistuksen osalta ei ole vielä voimassa.

-Yksityinen perustuu voiton tuottamiseen omistajalleen, toisin kuin Oma Häme. Yhteistyritys sanelisi henkilöstön, töissä olisi vain johdolle myönteistä väkeä, Myllyoja näkee uhkakuviksi.

Hyvinvointikuntayhtymän hallituksen jäsen, Forssan kaupunginvaltuutettu Tapio Virtanen (vas.) ihmetteli 20-vuotisella Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituskokemuksella puheita Hämeenlinnan Forssan seutu -vastaisuudesta.

Virtanen sanoi, ettei ole koskaan tuntenut, että Hämeenlinnassa syrjittäisiin Forssan seutua.

-Kun hykyä perustettiin, puheet menetyksistä olivat samanlaisia, mutta niin ei käynyt.

Hän myös kertoi, miksi äänesti viime viikolla Forssan valtuustossa aikalisän puolesta, muttei tuonut kantaansa esille aiemmin päivällä yhtymähallituksessa.

-En haluaisi aina olla jättämättä eriävää mielipidettä ja saamassa häirikön mainetta. Ehkä tulen asiassa vielä ulos mielipiteilläni.

-Sitä en hyväksy, että ihmisten terveydellä tehdään bisnestä. Näillä tiedoilla olen Oma Hämeen mies, Virtanen totesi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti