Lounais-Häme

Paavi Franciscus sanoo olevansa tyrmistynyt lasten hyväksikäytöstä kirkon sisällä

Dublin
25.08.2018, 18:59

Ulkomaat

Paavi Franciscus sanoi jakavansa rivijäsenten tyrmistyksen siitä, että katolisen kirkon työntekijät eivät ole puuttuneet tarpeeksi ankarasti lasten hyväksikäyttöön syyllistyneiden pappien ”vastenmielisiin rikoksiin”. Paavi puhui Irlannissa, jossa hän aloitti vierailun lauantaina.
Irlannin pääministeri Leo Varadkar tapasi paavin Dublinin linnassa, jossa molemmat myös pitivät puheen. Varadkar kehotti paavia ryhtymään toimiin, jotta hyväksikäytön uhrit ympäri maailman saisivat oikeutta. Tämä ja totuuden esilletulo sekä uhrien toipuminen vaativat Varadkarin mukaan paljon työtä.
– Pyhä Isä, pyydän sinua käyttämään virkaasi ja vaikutusvaltaasi takaamaan, että tämä tehdään täällä Irlannissa ja kaikkialla maailmassa, pääministeri sanoi.
Satojentuhansien ihmisten odotetaan seuraavan paavin kaksipäiväistä vierailua Dublinissa sekä Mayon kreivikunnassa Irlannin länsiosassa. Paavin kannattajat kantoivat lauantaina Dublinissa banderolleja, joissa ilmaistiin tuki argentiinalaissyntyiselle Franciscukselle.
Kyseessä on ensimmäinen paavin vierailu Irlantiin sitten Johannes Paavali II:n vuoden 1979 matkan.

Rikollisten pappien tekoja salattiin vuosikymmeniä

Kaikki eivät kuitenkaan tervehtineet ilolla paavin tuloa. Yksi heistä oli 45-vuotias Rosa Lopez. Hänellä oli mukanaan banderolli, jossa oli paavia ja katolista kirkkoa vastustavia iskulauseita.
– Oli olemassa rikos (hyväksikäyttö), ja siitä täytyy nostaa syyte, Lopez sanoi.
– Tämä (paavin vierailu) on loukkaus selviytyjiä kohtaan. Hän (paavi) sanoo olevansa pahoillaan, mutta se ei ole tarpeeksi, Lopez sanoi.
Irlannissa tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että kirkon johtajat suojelivat vuosikymmenien ajan satoja hyväksikäyttöön syyllistyneitä pappeja.
Myös katolisen kirkon johtamissa lastenhoitolaitoksissa on paljastunut Irlannissa vakavia hyväksikäyttötapauksia. Noin 14 500 irlantilaista on hakenut korvauksia kokemastaan hyväksikäytöstä.
Tässä kuussa Irlannin entinen presidentti Mary McAleese paljasti uhmanneensa vuonna 2003 Vatikaania, joka yritti estää hallituksen tutkijoita pääsemästä käsiksi kirkon asiakirjoihin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti