Lounais-Häme

Paavi muistutti Virossa hyvän elämän sisällöstä - Franciscuksen vierailu näkyy Tallinnan katukuvassa melko vähän

Tallinna
25.09.2018, 13:01

Ulkomaat

Tallinnassa vierailevan paavi Franciscuksen mukaan pieni Viro on edistynyt valtavin askelin saatuaan itselleen takaisin paikkansa kansakuntien joukossa. Viron presidentti Kersti Kaljulaidin aamupäivällä tavannut paavi kuitenkin muistutti, että edistyneissä korkean teknologian yhteiskunnissa on vaarana merkityksen ja ilon katoaminen elämästä.
– Voimme vain ylistää askeleita, joita on otettu ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että hyvä elämä ja hyvin eletty elämä eivät ole sama asia, Franciscus sanoi.
Paavin mukaan nykyaikaisissa yhteiskunnissa pitää rakentaa yhteenkuuluvuuden siteitä niin kansalaisten, sukupolvien kuin eri kulttuurien välille.
Tallinnan lentokentälle aamulla laskeutuneen Franciscuksen viimeinen Baltian vierailukohde Viro on maailman maallistuneimpia valtioita. Yli puolet kansalaisista ei tunnusta mitään uskontoa, ja kristityistäkin enemmistö on luterilaisia ja ortodokseja. Viron katolinen yhteisö on hyvin pieni.
Tallinnan erittäin tuulisessa tiistain katukuvassa paavin historiallinen vierailu näkyy silmiinpistävän vähän. Päivän huipentumaan, ulkoilmamessuun Vapaudenaukiolla, on ilmoittautunut noin 10 000 ihmistä. Aiemmissa kohteissa Liettuassa ja Latviassa ihmisiä oli liikkeellä huomattavasti runsaslukuisemmin.
Iltapäivällä paavin ohjelmassa Tallinnassa oli muun muassa ekumeeninen nuorten tapaaminen luterilaisessa Kaarlenkirkossa.
Franciscuksen pistäytyminen Suomenlahden etelärannalle tarjoaa tilaisuuden myös sadoille Suomen katolilaisille päästä näkemään ja kuulemaan paavia lyhyen matkan päässä. Katolisen kirkon kautta matkaan on lähtenyt lähes 500 ihmistä.
Franciscus vierailee Liettuassa, Latviassa ja Virossa maiden viettäessä satavuotisjuhliaan.
Edellisen kerran paavi vieraili Baltiassa vuonna 1993. Tuolloin maailman katolilaisten johdossa oli puolalaissyntyinen Johannes Paavali II.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti