Lounais-Häme

Paavi pyysi Jumalalta anteeksiantoa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisessa kirkossa

Dublin
26.08.2018, 20:55

Ulkomaat

Paavi Franciscus anoi sunnuntaina Jumalalta anteeksiantoa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisessa kirkossa. Samalla hän toisti toiveensa oikeuden toteutumisesta. Paavi puhui Irlannissa.
Franciscuksen vierailua Irlannissa varjostivat koko ajan hyväksikäyttötapaukset, ja oman lisänsä vyyhteen toi Vatikaanin entinen Yhdysvaltain-lähettiläs arkkipiispa Carlo MariaVigano, joka väitti paavin ummistaneen silmänsä yhdysvaltalaiskardinaalia vastaan esitetyiltä hyväksikäyttösyytöksiltä.
– Hän (paavi Franciscus) tiesi vähintään 23. kesäkuuta 2013, että (kardinaali Theodore) McCarrick oli sarjasaalistaja. Hän (paavi) tiesi hänen (McCarrick) olevan turmeltunut, mutta suojasi tätä katkeraan loppuun asti, arkkipiispa Vigano kirjoitti National Catholic Register -lehdessä julkaistussa kirjeessään.
Vatikaani ei kommentoi arkkipiispan väitteitä.
Yhdysvaltalaiskardinaali Theodore McCarrick erosi seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytösten takia. Paavi myönsi hänelle eron heinäkuussa. McCarrickia on syytetty alaikäisten ja pappisseminaarissa olleiden aikuisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. McCarrick on sanonut olevansa syytön.
Joidenkin mielestä arkkipiispan ulostulon ajoittaminen juuri Irlannin-vierailun aikaan on herättänyt epäilyjä, olisiko mahdollisesti kyse paavi Franciscusta vastustavien katolilaisten vanhoillisten piirien iskusta.

Esille nousivat myös vauvojen ja äitien kodit

Sunnuntaina paavi piti Dublinissa ulkoilmamessun, jossa hän tunnusti myös muita Irlannin katolisen kirkon väärinkäytöksiä. Hän puhui muun muassa niin sanotuista vauvojen ja äitien kodeista.
Muutama vuosi sitten Tuamin pikkukaupungissa löydettiin ihmisten jäänteitä paikasta, jossa toimi vuosina 1925-1961 katolisten nunnien ylläpitämä tällainen koti. Kuolintodistusten mukaan Tuamissa kuoli liki 800 vauvaa ja lasta. Joukkohaudan on katsottu olleen osoitus naimattomien naisten ja heidän lastensa kylmästä kohtelusta.
Tutkinta on laajennettu Tuamin laitoksen lisäksi yli kymmeneen vastaavanlaiseen jo toimintansa lopettaneeseen instituutioon.

http://www.ncregister.com/daily-news/ex-nuncio-accuses-pope-francis-of-failing-to-act-on-mccarricks-abuse

STT

Kuvat:

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic