Lounais-Häme

Paavia ei yritetty junailla Suomeen Ruotsin varjolla – ”Yleisellä tasolla kutsu on esitetty”

Paavi

Franciscus

aloittaa tänään kaksipäiväisen vierailunsa Ruotsissa. Katolisen kirkon johtajalle ei yritetty junailla Suomen-vierailua samaan yhteyteen, kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasiain osaston johtaja, kirkkoneuvos

Kimmo Kääriäinen

.

– Vierailuja eri maihin ei ole yritetty ketjuttaa, koska kyse ei ole varsinaisesti normaalista vierailusta Ruotsin kirkossa, vaan Luterilaisen maailmanliiton ja katolisen kirkon yhteisestä juhlasta. Tämä on aivan ainutlaatuinen katolisten ja luterilaisten yhdessä järjestämä tapahtuma, Kääriäinen perustelee.

Ruotsi valikoitui yhteisjuhlan järjestämispaikaksi, koska Luterilainen maailmanliitto perustettiin Lundissa vuonna 1947. Lundin tuomiokirkkoon osallistuu kolmisensataa kutsuvierasta. Paikan päällä olevan Kääriäisen mukaan juhlaan osallistuu myös Ruotsin kuningaspari ja maan poliittista johtoa.

Malmössä on iltapäivällä kansanjuhla, jonne odotetaan Kääriäisen mukaan liki 20 000 osallistujaa. Malmössä allekirjoitetaan yhteistyösopimus katolisen kirkon avustusjärjestö Caritaksen ja Luterilaisen maailmanliiton kansainvälisen diakoniatoimijan Maailmanpalvelun kanssa.

– Se liittyy siihen, että kirkkojen yhteistyö ei ole vain opillisia keskusteluja, vaan se on hyvän tekemistä maailmaan, Kääriäinen sanoo.

Katolisen kirkon

johtaja on vieraillut Suomessa viimeksi vuonna 1989, jolloin paavi

Johannes Paavali II

osallistui Turussa rukoustilaisuuteen arkkipiispa

Jon Vikströmin

kanssa ja toimitti messun Helsingin jäähallissa. Kääriäinen sanoo, että paavi otetaan Suomessa mielihyvin vastaan, jos se saadaan jossain vaiheessa sopimaan hänen aikatauluihinsa.

– Yleisellä tasolla kutsu Suomeen on esitetty, mutta ei sillä tavalla, että oltaisiin otettu jotain konkreettisia askelia.

Yleisen kirkkohistorian dosentti

Mikko Ketola

kirjoitti maanantaina Kalevassa, että viime vuosikymmeninä Suomea on väläytelty ajoittain mahdolliseksi puolueettomaksi tapaamispaikaksi, jos Moskovan ortodoksisen patriarkan ja paavin välille saataisiin järjestettyä tapaaminen.

Kääriäinen pitää Ruotsissa järjestettyä yhteisjuhlaa ”valtavan merkittävänä” tapahtumana.

– Uskonpuhdistusliike johti 1500-luvulla lännen kirkon hajoamiseen ja monenlaiseen sapelinkalisteluun, valitettavasti myös ihan konkreettisella tasolla. Viimeisen 50 vuoden aikana kirkot ovat lähentyneet tavattomasti toisiaan. Jopa niin paljon, että reformaation juhlavuoden viettäminen voidaan käynnistää yhdessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti