Lounais-Häme

Paavo Väyrynen vieraili Jokioisilla: "Olen ainoa vaihtoehto Niinistön linjalle, muut ovat pikku-Sauleja"

Jokioisten Tietotalon Kordelin-sali on puolillaan, kun Paavo Väyrynen kävelee sisään.

Ensitöikseen presidenttiehdokas kättelee jokaisen tilaisuuteen saapuneen. Sitten hän seisahtaa yleisön eteen ja alkaa puhua.

Hän aloittaa kritisoimalla mediaa – tietenkin.

-Etelän mediassa en saa asioitani läpi. Minun pitää tulla puhumaan suoraan kansalle, hän aloittaa.

 

Juuri siksi Väyrynen on täällä. Kertomassa, mitä hän ajattelee maailman ja Suomen politiikasta ja miten hän voisi tuoda vaihtoehdon Sauli Niinistön edustamalle linjalle.

Väyrynen on juuri aloittanut vaalikiertueensa. Tänä vuonna hän kiertää 30 pienessä kunnassa puhumassa. Ensi vuonna hän siirtyy kampanjoimaan suurempiin kaupunkeihin.

Hänen tärkein sanomansa on se, että Suomen linjan pitää muuttua. Kukaan muu presidenttiehdokkaista ei sitä tee kuin hän itse.

-Kaikki muut ehdokkaat ovat pikku-Sauleja. Jopa Huhtasaari on sanonut tukevansa Niinistön ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Minä olen ainoa todellinen vaihtoehto, Väyrynen sanoo.

 

Paavo Väyrynen puhuu Jokioisilla viettämänsä tunnin aikana paljon historiasta.

Hän aloittaa tarinansa 100 vuoden takaisesta Suomesta ja Neuvostoliitosta. Pisimpään hän puhuu ajasta, jolloin Suomi liittyi EU:hun ja rahaliittoon. Hän jaksaa muistuttaa yhä uudestaan, miten hän vastusti näitä päätöksiä ja miten päätökset olivat perustuslain kannalta kyseenalaisia.

Sauli Niinistön nimi nousee jatkuvasti esille Väyrysen puheessa kielteisessä merkityksessä.

-Niinistön on aika kantaa vastuu siitä, että hän ajoi Suomen euroon perustuslain vastaisesti, Väyrynen julistaa.

Hänen mielestään nyt presidentinvaalien alla on oikea aika laittaa Niinistö vastuuseen vanhoista teoistaan.

 

Yksi Väyrysen puheessa esille tuleva väite on sellainen, josta ei paljon käydä julkista keskustelua.

Ehdokkaan mielestä presidentinvaalien tulos vaikuttaa eduskuntavaaleihin merkittävällä tavalla. Väyrynen argumentoi, että jos Niinistö valitaan uudelle kaudelle, kokoomus saa jalansijaa myös kaikessa muussa politiikassa.

-Juuri tämä on kokoomuksen tavoite. Presidentinvaalien tuloksella on suurempi vaikutus kuin moni tietääkään.

Väyrysen mielestä oikeistosuuntaus pitäisi kuitenkin katkaista. Suomen tulisi keskittyä poistamaan köyhyyttä ja edistämään kestävää kehitystä. Tämän kierteen katkaisemiseksi paras ratkaisu olisi äänestää presidentiksi joku muu kuin oikeistolainen ehdokas.

 

Kun Väyrynen antaa pitkän historiakatsauksen ja lyhyen tulevaisuuspohdinnan jälkeen puheenvuoron yleisölle, alkaa mielenkiintoinen keskustelu.

Yleisö laittaa Väyrysen pohtimaan Suomen vientiä, presidentin valtaoikeuksia ja keskustan nykyistä linjaa.

Keskustelusta tekee mielenkiintoisen sen armottomuus. Jos Väyrysen vastaus ei tyydytä yleisöä, se vaatii selkeää vastausta yhä uudestaan. Väyrysestä huomaa, että hän hämmentyy. Yleisö laittaa hänet kovemmalle kuin moni politiikantoimittaja.

Viimeinen Väyryselle esitetty kysymys kuuluu, siirtäisikö hän presidenttinä Suomen suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Vastaus on ympäripyöreä, mutta se ei kysyjälle riitä. Väännön jälkeen tämä on selkein vastaus, joka Väyrysestä irtoaa:

-On liian aikaista vastata kysymykseen nyt. Kysymys on monimutkainen. Jos Jerusalemista tulee diplomaattinen pääkaupunki, niin totta kai siinä tapauksessa siirtäisin, Väyrynen muotoilee. FL

 

Väyrysen teesit
1. Globalisaation aika on ohiGlobalisaatio on aiheuttanut työn karkaamisen halvan työn maihin. Kansainväliset työmarkkinat ovat kasvattaneet tuloeroja ja työttömyys vanhoissa teollisuusmaissa on lisääntynyt. Nyt kansa vaatii muutosta.2. Kansallisvaltioita tulee vahvistaaEU:n päätösvaltaa tulee siirtää jäsenmaille.3. Kauppapolitiikkaan uusia sääntöjäKahdenväliset sopimukset alkavat olla tärkeitä ympäri maailman. Yhdysvallat menee Trumpin johdolla tässä asiassa edellä.5. Rajatarkastukset SuomeenMaahanmuuttopolitiikkaa on uudistettava. Turvapaikkaperusteet pitää selvittää EU:n rajojen ulkopuolella.6. Ei NatolleKansa ei hyväksy Natoa, mutta myöskään EU:n yhteinen puolustus ei ole hyvä ratkaisu. Suomen on oltava puolueeton ja liittoutumaton.7. Tarvitaan ihmiskuntapolitiikkaaGlobalisaation ongelmat pitää ratkaista yhteistyössä koko maailman kanssa. Ilmastonmuutos ja väestönkasvu ovat haasteita, jotka näkyvät muuttoliikkeenä kohti Eurooppaa, jos mitään ei tehdä. 

Uusimmat

Fingerpori

comic