Lounais-Häme Lounais-Häme

"Pahimmat Forssasta pohjoiseen"– Joulukuinen lumimyrsky katkoi latvoja

Etenkin Forssasta pohjoiseen sijaitsevilla metsäpalstoilla kannattaa käydä tarkistamassa puuston kunto. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen
Etenkin Forssasta pohjoiseen sijaitsevilla metsäpalstoilla kannattaa käydä tarkistamassa puuston kunto. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen

Joulukuun 18. päivän lumimyrsky on tehnyt lumituhoja ainakin Forssan pohjoisosissa, Urjalassa ja Pohjois-Tammelassa. Tuolloin satoi paikoitellen runsaasti märkää lunta, joka kerrostui painavaksi taakaksi puille.

– Metsistä voi löytyä myrskyn jäljiltä etenkin latvastaan katkenneita kuusia. Lumitaakka napsautti 3–8 metrin pituisia latvoja poikki. Muutamia juurineen irronneita puitakin on tullut tarkistuskäynneillä vastaan, toteaa Metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeen toiminnanjohtaja Kari Kannisto.

Kanniston keräämien tietojen mukaan pahimmilla paikoilla voi olla kymmenenkin katkennutta puuta hehtaarilla. Hän sanoo, että puita on katkennut etenkin hoitamattomammissa metsissä, joissa rungot eivät ole vahvistuneet.

– Viisasta olisi, jos metsänomistajat tekisivät nyt pieniä tarkistuskävelyitä, jotta selviää onko syytä tehdä vahinkoilmoituksia vakuutusyhtiöön.

Portaassa toinen tilanne

Kannisto korostaa, että lumikuormat vaihtelivat joulukuun myrskyssä paljon alueittain. Siinä missä puilla taakkaa riitti Raitoolla, Menosissa tai Lautaportaassa, eteläisessä Tammelassa tilanne oli toinen.

– Kun kyselin Portaassa töitä tehneeltä motomieheltä myrskyn jälkeen mahdollisista lumituhoista, hän ihmetteli. Lunta ei ollut siellä tullut kuin pari kolme senttiä.

Kanniston mukaan yksittäisiä puita ei tarvitse lähteä metsistä korjaamaan tuholaisvaaran vuoksi, mutta jos puita on nurin tai poikki kymmeniä hehtaarilla, töihin tulee ryhtyä.

– Muutama puu vaan pitää yllä tuhoeläinten viholliskantoja ja suojelee näin metsiä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic