Lounais-Häme

Pahimmat nousupaineet takanapäin

Kustannusten nousupaine on tasaantunut Lounais-Hämeen taloyhtiöissä. 
Valtakunnan tasolla kustannusnousun ennakoidaan asettuvan kahden prosentin tuntumaan mutta Forssassa nousu voi jäädä tätäkin maltillisemmaksi.
– Vesi- ja kaukolämpömaksuihin ei tullut korotuksia ja myös kiinteistövero pysyi Forssassa ennallaan, Rami Tervomaa ja Reima Hakala perustelevat.
Tervomaa on Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:n isännöitsijä ja yrittäjä, Hakala Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksen isännöitsijä ja osastopäällikkö.
Molemmat arvioivat, että yhtiövastikkeet on mahdollista pitää ennallaan niin Forssassa kuin naapurikunnissa, mikäli taloyhtiön talous on muutoin kunnossa.
Kustannusnousun tasaantuminen on tervetullutta, sillä aikavälillä 2009–2016 Kiinteistöliiton indeksitalon kustannukset kohosivat Forssassa keskimäärin 58 prosenttia. 
Tarkastelujakson alkuvuosina Forssa kuului 51 kaupungin indeksitalovertailun huokeampaan puoliskoon. Nyt Forssa on hintatasoltaan 12:nneksi kallein.
– Kiinteistöjen ylläpitokustannusten nousu on ollut pidemmän aikaa suurempaa kuin käytettävissä olevien tulojen kasvu. Taite tapahtui viime vuonna, eikä yhtään liian aikaisin. Osassa taloyhtiöitä osakkaiden maksukyky on jo koetuksella, Tervomaa kertoo.
Indeksitalojen lämmitysmuotona on kaukolämpö, ja kaukolämmön hinnannousu on ollut suurin tekijä kustannusten kipuamiseen.
– Yksistään lämmön osuus kustannuksista on kolmasosa, Hakala mainitsee
Vielä tänä vuonna taloyhtiöiden kustannuksissa näkyy kiinteistöalan ansiokehitysohjelma, jolla ala kirii jälkeen jääneitä palkkojaan. Myös vakuutusten hinnannousu nostaa kokonaiskustannuksia.
Lähivuosina hintapainetta luovat energian arvaamattoman hintakehityksen ohella vesihuollon investoinnit, jotka voivat näkyä veden hinnankorotuksina.
Taloyhtiöiden taloudellisen kokonaistilanteen sanelee korjausvelka. Tervomaan mukaan osalla taloyhtiöistä korjausvelkaa on kertynyt huolestuttavasti. Toistaiseksi paikalliset taloyhtiöt ovat saaneet lainaa.
– Jos korjausvelkaa on paljon, nostaa se helposti lainamarginaaleja. Samalla pankkien kilpailuttaminen vaikeutuu, Tervomaa huomauttaa.
Tervomaa kehottaakin taloyhtiöitä suunnitelmallisuuteen ja kokonaiskuvan hahmottamiseen, jotta kustannuspaineisiin osataan varautua.
– Taloyhtiöissä tulee olla vähintään viiden vuoden suunnitelma siitä, mitä merkittäviä korjaustoimenpiteitä taloyhtiössä pitää tehdä. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic