Lounais-Häme Urjala

Talouden pahimmat uhkakuvat eivät toteutuneet Urjalassa: Kunnanvaltuusto hyväksyi alijäämäisen tilinpäätöksen odottavaisin mielin

Urjalan valtuusto hyväksyi alijäämäisen tilinpäätöksen ja pohti, miten tulevaisuudessa talous saadaan jälleen tasapainoon.
Urjalan kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuisessa kokouksessaan yksimielisesti vuoden 2019 tilinpäätöksen sekä merkitsi tiedoksi viime vuoden arviointikertomuksen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Urjalan kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuisessa kokouksessaan yksimielisesti vuoden 2019 tilinpäätöksen sekä merkitsi tiedoksi viime vuoden arviointikertomuksen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalan kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina Urjalan Säätiötalolla pitämässään kokouksessa vuoden 2019 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Urjalan kuntatalous teki viime vuonna hieman alle miljoonan alijäämäisen tuloksen. Kahden ylimääräisen talousarviomuutoksen perusteella alijäämän odotettiin nousevan yli miljoonaan euroon. Kunnan toimintakate heikkeni 1,4 miljoonalla eurolla ja vuosikate 1,8 miljoonalla eurolla.

Urjalan hallinto- ja talousjohtaja Terhi Källin mukaan yhtenä syynä miinusmerkkiseen tulokseen olivat valtakunnalliset verotuksessa tapahtuneet uudistukset sekä odotettua pienempi verokertymä. Urjalassa verotulokertymä jäi 840 000 euroa alle talousarvion, jota valtio kompensoi 220 000 euron valtionosuudella. Valtuusto otti viime vuoden tilinpäätöksen vastaan odottavaisin mielin.

Kokoomuksen valtuutettu Jaakko Honkaniemi pohti käyttämässään puheenvuorossa kunnan ulkopuolelta tulevien asioiden vaikutusta Urjalan kuntatalouteen.

– Meidän tulee panostaa tulevaisuudessa entistä enemmän kunnan tulopuoleen. Itse en kannata veronkorotuksia, mutta taloutta ei saada tasapainon pelkillä säästöillä. Tulevaisuus näyttää, onko edessä esimerkiksi käyttömaksujen korostus. Pelolla odotan syksyä, vaikka meillä on rakenteet hyvässä kunnossa, Honkaniemi pohti.

Lari Pynnä (sd.) korosti, että positiivinen ilmiö tilinpäätöksessä oli se, että kunnan toimintatuotot ylittyivät, mutta toimintakulut alittuivat. Myös Pynnä muistutti valtuutettuja kiristyvästä taloustilanteesta.

– Löysät on karsittu jo nyt talousarviosta pois ja kunnan työntekijöiden töitä yhdistetty ja sopeutettu. Jokainen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin sijoitettu euro on säästöä. Ongelmiin pitää puuttua varhaisessa vaiheessa. Lasten huostaanotosta tulevat kulut paisuvat helposti suuriksi, demarivaltuutettu totesi.

Valtuusto merkitsi tiedoksi myös vuoden 2019 arviointikertomuksen. Valtuustossa keskustelua herätti muun muassa tarkastuslautakunnan vaativa rooli ja kunnan pienestä koosta aiheutuvat jääviyshaasteet lautakuntatyöskentelyssä.

– Meillä on ollut aika haasteellinen toimikausi. On ollut parikin kokousta, joihin muutama lautakunnan varsinaisista jäsenistä on ollut jäävi osallistumaan ja olemme kokoustaneet varajäsenten voimalla, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ari Aalto (sd.) kuvaili.

Valtuutettu Pynnä jakoi Aallon ajatukset ja korosti omassa puheenvuorossaan tarkastuslautakunnan roolin merkitystä.

– Pitää nostaa hattua tarkastuslautakunnan jäsenille. Olemme tunnistaneet aiemmin tarpeen seurata määrärahojen käyttöä ja nyt olemme onnistuneet siinä entistä paremmin. Erilaisten arviointimittareiden kehittämisessä meillä on vielä parantamisen varaa, hän totesi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic