Lounais-Häme Forssa

Paikallisen esittämä toive toteutuu: Susinartut-kuoroteos maaliskuussa Forssaan

Naisten sisällissotakokemuksista syntynyt Susinartut-kuoroteos nähdään Ida Maria Saarisen kotikaupungissa.
Naisvankien laulut elävät Susinartut-teoksessa. Kuoro kulkee sodan kautta vankileirille ja vapauteen. Kuva: Heikki Gröhn

Susinartut-kuoroteos koetaan Forssaan maaliskuussa, kiitos siitä sinulle paikkakuntalainen mies: kun toiveen lausuu ääneen, toiveella on mahdollisuus toteutua.

Annetaan Susinarttujen tuottajan Anne Kosken kertoa.

– Idea tuli paikalliselta ihmiseltä. Hän kysyi viime vuoden puolelta, voisimmeko tulla esiintymään myös Forssaan.

Paikallinen ehdotti Forssaa, koska Susinartut-teoksen keskeisessä roolissa ovat Ida Maria Saarisen runot. Saarinen lähti Forssasta punakaartin keittäjäksi ja sotaan 17-vuotiaana, ja runot löytyivät Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistosta.

– Kun syksyllä 2017 istuin arkistoissa etsimässä sisällissodan kokeneiden naisten runoja ja lauluja sävellystyötä varten, Ida Maria Saarisen runot erottuivat heti omintakeisina ja taidokkaina teksteinä muista.

– Tiesin, että olin löytänyt jotakin ainutlaatuisen koskettavaa, kertoo Koski, joka työskentelee Tampereen yliopistossa tutkijana.

Susinartut on liikkuva kuoroteos, joka perustuu sisällissotaan osallistuneiden naisten aikaisemmin julkaisemattomiin runoihin ja lauluihin.

Naisille antaa äänen tamperelainen Naiskuoro Tellus ja esityksessä kuljetaan sodasta vankileirin kautta vapauteen.

– Emme laula perinteisessä kuoromuodostelmassa. Laulamme välillä pimeydessä, välillä ihmisten takana. Aistit avautuvat eri tavalla kuin perinteisessä kuoroesityksessä, Koski kertoo.

Sisällissodan kokeneille naisille äänen antaa tamperelainen Naiskuoro Tellus. Kuva: Heikki Gröhn

Sisältö ei rajoitu sisällissodan aikaan vaan punoo siteitä nykypäivään Teos pohtii sitä, mikä yhdisti radikaaleja naisia silloin ja nykypäivänä.

– Eri aikojen vastakkainasettelun sijaan toivon, että teos auttaisi näkemään, että kaikissa konflikteissa takana on ihminen, joka on peloissaan, hämmentynyt ja voi olla yhtä aikaa viisas ja tyhmä. Toivon että musiikki kantaisi mukanaan tunteita uudestaan tunnettaviksi ja pohdittaviksi, Petra Poutanen-Hurme kertoo.

Tellus-kuoroa johtava Poutanen-Hurme toteutti teoksen sävellystyön yhteistyössä Tellu Turkan kanssa. Teoksen koreografian, näyttämöohjauksen ja dramaturgian on tehnyt Päivi Järvinen.

Forssaan saavutaan alkuperäisellä teoksella, 35 laulajan voimin.

Ennakkoliput ovat myynnissä, ja jos kysyntää riittää, 30.3. järjestetään myös toinen näytös.

Susinarttuja on esitetty tähän mennessä yhteensä 14 kertaa Tampereella, Valkeakoskella, Lahdessa, Turussa, Hämeenlinnassa ja Helsingissä.

Kullakin paikkakunnalla on ollut tärkeä osa sisällissodan naishistoriassa. FL

Susinartut-konsertti lauantaina 30.3. klo 15 Forssan Työväentalolla (Kauppakatu 17). Ennakkoliput saatavilla: Holvi-palvelusta ja Forssan kaupunginkirjastosta.

Vintiltä löytyi muistoja sisällissodasta – Forssalaisen Leena Jaakkolan enon tarina alkoi avautua 100 vuotta tämän katoamisen jälkeen

Korjattu 15.2. klo 10.05: Koreografiasta, näyttämöohjauksesta ja dramaturgiasta vastaa Päivi Järvinen ei Petra Poutanen-Hurme.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic