Lounais-Häme

Paikallisten kirjat kiinnostavat Forssassa ja Somerolla – kirjalahja pitää pintansa

Paperikirja ja perinteinen lautapeli ovat edelleen joulun hittejä. Äänikirjalle olisi kysyntää mutta ei tarjontaa.
Tomi Hänninen yllättää, sillä puolison paketista ei paljastu ennakoitavaa kirjalahjaa. Yllätyskirjaa paketoi Feeniks Basketin talkoissa Minna Kemppi. Kuva: Tapio Tuomela

Paperikirja pitää edelleen pintansa joulun lahjalistoilla.

– Onneksi, huokaa Forssan Suomalaisen Kirjakaupan myymälävastaava Sirpa Karlsson.

Forssalainen Tomi Hänninen antaa tänä vuonna puolisolleen jälleen lahjaksi kirjan, mutta joulunpunaisessa paketissa onkin yllätys.

– Olen varmaan viimeiset viisi vuotta ostanut Agatha Christietä, mutta nyt hän saa jotain muuta. Kirjan kuitenkin, sillä luemme molemmat paljon, Hänninen kertoo.

Lukuhetket kuuluvat Hännisen joulunajan nautintoihin. Lukemisessa on hänen mukaansa parasta se kuinka hyvä kirja tempaa täysillä mukaansa, ja ajatukset eivät karkaa mihinkään muuhun. Mielikuvitus alkaa luoda kirjan tekstistä elokuvaa.

Hänninen toivoo itselleenkin lahjaksi kirjaa.

– Olen lukenut kaikki Lee Childin kirjat… Paitsi uusimman. Se on vielä hankkimatta.

Hotakaisen Räikkönen suursuosikki

Suomalaisen Kirjakaupan Forssan-myymälässä on tänä syksynä ollut kaksi kirjaa ylitse muiden eli Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen ja Forssan yhteislyseon opettaja Jani Mäkivallin Ääniseltä itään.

Luitko tämän: Forssan seudulla asuva Jani Mäkivalli HS:n esikoiskirjapalkinnon finaaliin

Karlssonin mukaan Hotakaisen Räikkönen on suursuosikki, jota on pitänyt viikoittain tilata lisää. Siltalan kustantama elämäkertakirja F1-kuljettajasta on liikkunut hyllystä hyvin koko syksyn.

– Erityisen iloinen olen, että paikallinen Mäkivalli on niin suosittu. Hän on pariin otteeseen ollut kertomassa kirjastaan ja signeeraamassa teoksia. On aina ilo, kun myynnissä on paikallisten kirjoja, Karlsson lisää.

Mäkivallin kirjan kustansi Karisto.

Kotiseutukirjalle on kysyntää

Omalla paikallisella kirjailijalla on vetovoimaa myös Somerolla. Somerkirjan Anna Hurra sanoo, että Amanitan kustantama Manu Kärjen kotiseutukirja Someron järvet & lammet myy hyvin.

Lue myös: Manu Kärki kuvasi kopterilla Someron järviä ja lampia ja kokosi kuvistaan kirjan

– Kirjaa ostavat somerolaiset itselleen mutta myös he, joilla on juuria tai yhteyksiä Somerolle. On hienoa, että kotiseutuhistoriaa saadaan kansien väliin, Hurra iloitsee.

Räikkösen elämäkerta on ollut myös somerolaisten suosikkeja, mutta loppusyksystä huomiota on herättänyt myös nainen.

– Michelle Obaman kirja on todella kysytty, Hurra paljastaa.

Lastenkirjoissa tämän joulun sesonkiin ei Forssassa ole yhtä suurta suosikkia. Mauri Kunnaksen kirjat ja Tatu ja Patu ovat kestosuosikkeja.

– Paikallisen Elisa Niemisen kirja ilmestyi keväällä, ja se herätti kiinnostusta silloin. Sen veto ei enää ihan riitä joulumarkkinoilla, sillä keväästä on jo aikaa, Karlsson lisää.

Äänikirjoille olisi kysyntää

Tarjonta ei vastaa kysyntää, kun kyseessä äänikirjat. Niiden tuotanto on loppunut ja äänitteet siirtyneet netistä ladattaviin tiedostoihin.

– Perinteistä äänilevykirjaa ei enää tule markkinoille, mutta niille olisi edelleen kovasti kysyntää. Esimerkiksi ikäihmiset kuuntelisivat kirjaa mieluummin cd-levyltä kuin kuulokkeista, Karlsson huomauttaa.

Kirjakauppojen valikoimista löytyy myös lautapelejä, jotka ovat kirjojen tapaan kestosuosikkeja joulun lahjoiksi.

Forssalaisen Petri Rämön ja hänen läheistensä joulunviettoon kuuluvat ehdottomasti niin kirjat kuin pelitkin.

Forssalainen Petri Rämö teki kirja- ja pelihankintoja jouluksi.

– Joulu on sellaista perhejuhlaa, ja vanhat kunnon lautapelit sopivat siihen. Meidän perheessä luetaan paljon ja ostamme toisillemme kirjalahjoja. Niitä voidaan sitten joulun jälkeen keskenämme vaihdella. Etenkin dekkarit kelpaavat hyvin, Rämö kertoo.

– Niitä ostetaan paljon myös sillä ajatuksella, että vietetään perheen ja läheisten kanssa yhteistä aikaa jouluna pelaillen. Suosikki on ollut 5 sekuntia -lautapeli, joka on meillä myyty jo moneen kertaan loppuun. Vielä en tiedä saammeko sitä lisää, Karlsson toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic