Lounais-Häme

Paikallisväriä Vuoden kokki -kilpailussa: Keittiössä asenne ratkaisee

Menestyvän kokin on toki osattava laittaa hyvää ruokaa, mutta se ei suinkaan riitä. Asenteen on oltava ravintola-alalla kohdillaan, sillä paineet ovat kovat ja työ ei lopu tekemällä.

-Tekijöille on aina töitä. Työtehtävien suhteen ei auta nirsoilla. Kun näyttää, että tekee annetun työn hyvin, saa vastuuta ja pääsee tekemään aina vaan isompia juttuja; kokeilemaan ja näyttämään osaamistaan.

Forssassa syntynyt ja peruskoulun käynyt 22-vuotias Karoliina Jaakkola kilpailee ensi kuussa Vuoden Kokki -semifinaalissa Gastro Helsinki -messuilla. Vastassa on 11 muuta kilpailijaa – kaikki miehiä.

-Ala on ehkä miesvaltainen, mutta nykyisessä työpaikassani keittiössä työskentelee lähes yhtä monta naista kuin miestäkin. Ja me naiset pidämme omasta tekemisestämme kyllä huolen, Jaakkola nauraa.

 

Jaakkola työskentelee tätä nykyä Helsingissä ravintola Murussa. Muru sijoittui tuoreimmassa 50 parasta ravintolaa -listauksessa puolivälin tienoille.

-Muru on arvostettu, aika klassinen ranskalais-italialainen bistro, Jaakkola kertoo.

Jaakkola päätyi Muruun töihin ensin saliapulaiseksi. Kun viimeinen työharjoittelujakso ravintolakoulu Perhossa koitti, olivat paikka ja ihmiset tuttuja ja siirtyminen keittiön puolelle kävi luontevasti.

-Nykyään teen pääasiassa työparin kanssa alku- ja jälkiruokia, eli työskentelen kakkoskallakkona. Olen sellainen työntekijä, että minut voi laittaa tekemään melkein mitä hommaa tahansa, ja töitä olen kyllä saanutkin tehdä.

 

Ruuanlaitto ja leipominen ovat aina olleet lähellä Jaakkolan sydäntä. Peruskoulun jälkeen hänet vei Forssasta Hämeenlinnaan lukioon jääkiekko, jota hän pelasi naisten mestaruussarjassa.

-Pelasin yhdeksän vuotta ringetteä ja kymmenkunta vuotta jääkiekkoa. Kohokohtia olivat junioreiden mestaruudet, SM-mitalit ja EM-mitalit. Itselle iso juttu oli myös päästä pyörimään maajoukkueen kanssa, Jaakkola listaa.

Nyt jääkiekko on jäänyt, kun töiden myötä vapaa-aika on käynyt vähiin. Vuodet jäällä kehittivät kuitenkin ominaisuuksia, joista on takuulla hyötyä myös keittiössä.

-Töissä tulee tilanteita, joissa ratkaisuja täytyy tehdä todella nopeasti ja paine on kova koko ajan. Kestän painetta aika hyvin, Jaakkola tuumaa.

 

Vähiin jäävän vapaa-aikansa Jaakkola käyttää tätä nykyä rentoutumalla kotona esimerkiksi pleikkarin parissa ja puuhailemalla koiran kanssa. Ruuanlaitto ei kotioloissa ole ensimmäisenä mielessä – syöminen kylläkin.

-Miesystäväni on keittiömestarina. Toisinaan teemme yhdessä ruokaa, mutta aika usein lähdemme yhteisinä vapaapäivinä ulos syömään. Nautin erityisesti pitkistä, vähintään seitsemän ruokalajin dinnereistä.

-Sellaisen kokeilemista suosittelen ihan jokaiselle! Ne ovat todellisia elämyksiä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti