Lounais-Häme

Paikkajako sujuu sovussa Forssassa - demareilla äänestys puheenjohtajasta

Ensi valtuustokauden luottamushenkilöiden paikkajako on sujumassa sovussa ja kuntavaalien lopputulosta kunnioittaen Forssassa.

Selkein irtiotto tästä linjasta tapahtui kuntavaalit Forssassa voittaneen SDP:n leirissä, jossa valtuustoryhmä joutui äänestämään ryhmän puheenjohtajan paikasta. 

Äänestykseen osallistui valtuustoryhmän lisäksi puolet varavaltuutetuista. Äänestyksessä Ilkka Joenpalo voitti vastaehdokkaaksi nousseen Eino Järvisen suljetussa lippuäänestyksessä äänin 11-9.  

Joenpalo keräsi vaaleissa SDP:n miesehdokkaista eniten ääniä. Järvinen on ollut tällä vaalikaudella kaupunginhallituksen jäsen, mutta jäi vaaleissa demareiden keskinäisessä äänivertailussa 79 äänellä vasta kahdeksannelle sijalle. Kaisa Lepolan, Emmi Lintosen ja Joenpalon lisäksi Järvistä enemmän ääni saivat Janne Vuorenmaa, Tarja Rajahalme-Tahvanainen, Vesa Niininen ja Matti Uutela.

Tässä näkymässä on vaikea ennakoida, että Järvinen voisi tulla valituksi kaupunginhallituksen jäseneksi. Järvisellä on ollut myös vahva asema mm. kaupungin omistamien yritysten hallituksissa. Järvinen on ollut kaupunginhallituksessa vuodesta 1989 lähtien pientä katkosta lukuun ottamatta vuodesta 2009 vuoden 2010 marraskuuhun, jolloin kaupunginhallituksessa ollut Alpo Suhonen jätti tehtävän kesken kautta. 

Demareiden neuvottelijana paikkajakoon osallistuva Joenpalo kertoo seuraavan puolueiden välisen neuvottelun olevan ensi perjantaina. 
– Olemme kokoontuneet kerran aikaisemmin ja henki neuvotteluissa on ollut hyvä. Vaalin tulosta halutaan kunnioittaa eikä ylimääräisiä jännitteitä haluta rakentaa. Ratkaistava on myös se miten kannatustaan lisänneet vihreät ja kristillisdemokraatit huomioidaan. Poliittisen toiminnan kannalta on hyvä, että hekin saisivat edustuksensa lautakuntiin, Joenpalo sanoo.

Kaupunginhallitukseen SDP on saamassa neljä paikkaa, kokoomus kolme, keskusta kaksi ja vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kumpikin yhden paikan. Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto neuvottelevat myös siitä saako vasemmistoliitto kaupunginvaltuustosta varapuheenjohtajuuden yhden hallituspaikan lisäksi. 

Demareilla heidän sisäistä paikkajakoaan pohtii työväenyhdistyksen johtokunta. Joenpalo pitää selvänä, että vaalien tulosta on kunnioitettava paikkajaossa, vaikka erilaisia pyrkimyksiä esiintyykin. SDP:n valtuustoryhmässä on käynnissä kysely siitä, mitkä paikat kutakin kiinnostavat 

Kaupunginhallitus tulee uudistumaan melkoisesti jo siksi, että kaupunginhallituksen jäsenistä Marjo Kotioja-Partanen (kok.), Pentti Jolanki (kesk.) ja Tuula Ylander eivät asettuneet ehdolle kevään vaaleissa. Lisäksi kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsen Sami Latva loikkasi keväällä ehdokkaaksi keskustan listoille onnistumatta uusimaan valtuustopaikkaansa.

Kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Mika Penttilä on kokoomuksen neuvottelija kaupunginhallituksen jäsenen Jaana Lähteenkorvan ja valtuustoon pitkän tauon jälkeen palaavan Jouko Haonperän lisäksi. 
Penttilä sanoo valtuuston puheenjohtajuuden kiinnostavan häntä.

– Kokoomuksessa paikkajakokeskustelu on vielä pahasti kesken ja edes valtuustoryhmän puheenjohtajaa ei ole vielä valittu. Tämän viikon jälkeen tilanne on selkeämpi, Penttilä sanoo.

Perussuomalaiset kokoontuvat tänään pohtimaan neuvottelutilannetta. Kaupunginhallitukseen perussuomalaisista on nousemassa puolueen ääniharava Matti Luostarinen, joka sai vaaleissa 112 ääntä. Toiseksi eniten ääniä perussuomalaisista sai Pia Kuparinen, 97, kolmanneksi eniten Sami Mattila, 77.

Vasemmistoliiton neuvottelija Tapio Virtanen sanoo, että he käyvät neuvotteluja perussuomalaisten kanssa hallituspaikkojen määrästä. Todennäköisesti vasemmistoliitto ja perussuomalaiset saavat kumpikin hallitukseen yhden paikan ja vasemmistoliitto yhden varapuheenjohtajuuden valtuustosta. Muina neuvottelijoina ovat Sirkka-Liisa Ilvonen (vas.) ja Janne Nieminen (vas.).

– Yhtäkään paikkaa ei ole vielä jaettu. Joka toista puhuu, puhuu väärin, Virtanen kuvaa neuvottelutilannetta. 
Virtanen sanoo, ettei vasemmistoliitto voi mennä neuvotteluihin rintaansa takoen vaan vaalin tulosta on kuunneltava. Virtasen mukaan vasemmistoliitolle on kannatuksen kääntäminen kasvuun myös Forssassa kohtalon kysymys.

Keskustassa paikkajakokeskustelut ovat vielä pahasti kesken. Arto Heino kertoo keskustalla olevan ensi sunnuntaina valtuustoryhmän palaverin, jossa valitaan mm. valtuustoryhmän puheenjohtaja. Lisäksi käsitellään esille nousseita toiveita. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic